Ruský Gazprom povolil přivřené kohouty plynovodu do Polska

Varšava - Poláci si konečně mohou oddechnout, nedostatek plynu jim nehrozí. Ruský plynárenský koncern Gazprom zvýšil export plynu do země, která jako jediná v Evropské unii nedostávala ani po ukončení sporu mezi Kyjevem a Moskvou objednaný objem suroviny z východu.

Od neděle plyne do Polska přes ukrajinské hranice 90 procent objednaného plynu. Gazprom ale pokračování dodávek podmiňuje uzavřením nové smlouvy s polskou plynárenskou společností PGNiG, která od poloviny ledna nedostávala čtvrtinu plynu z dovozu. Své závazky vůči Polsku totiž neplnila švýcarská společnost Rosukrenergo, kterou z poloviny vlastní ruský koncern Gazprom a zbytek si dělí dva ukrajinští podnikatelé.

Neformální dohoda na dodatečné dodávky od Gazpromu umožní podle PGNiG doplnit zásobníky. Ruský koncern ale nadále odmítá převzít závazky společnosti Rosukrenergo, která byla prostředníkem mezi Ruskem a Ukrajinou v obchodu s plynem. Po podepsání dohody mezi Kyjevem a Moskvou 19. ledna, která ukončila plynovou krizi, byla firma odstavena ze hry. Polsko má smlouvu s Rosukrenergo na dodávku sedmi milionů metrů krychlových denně.

Ruská strana chce podle PGNiG uzavřít novou smlouvu na dodávky. Dlouhodobý kontrakt plynárenské společnosti podepsaly v roce 1996. Rusové mohou nastolit tvrdé podmínky, protože Polsko je ve větší míře závislé na ruských dodávkách. Není vyloučeno, že Gazprom se bude také domáhat co nejnižších poplatků za tranzit své suroviny přes Polsko.