Obama: Americkou ekonomiku může zachránit jen vláda

Washington - Ekonomická recese, kterou v současnosti procházejí Spojené státy, natolik oslabila tamní soukromý sektor, že americké hospodářství dokáže zachránit jen vláda. Na své první oficiální tiskové konferenci ve funkci amerického prezidenta to řekl Barack Obama.

Zároveň znovu vyzval Kongres, aby přijal plán na podporu ekonomiky. „Je to jedině vláda, kdo dokáže prolomit začarovaný kruh, v němž nezaměstnanost vede k tomu, že lidé utrácejí méně peněz, což vede k dalšímu rušení pracovních míst,“ řekl Obama. Dodal, že stimulační plán, o němž v těchto dnech rozhoduje americký Kongres, je určen právě k prolomení onoho začarovaného kruhu.

Barack Obama, prezident USA:

„Zajistit ekonomický růst je a musí být role privátního sektoru. V tento moment je však privátní sektor tak oslaben recesí, že federální vláda je jediná, která má zdroje k oživení ekonomiky.“

Tato Obamova prohlášení přišla jen několik hodin poté, co Senát rozhodl o ukončení debaty o plánu na oživení americké ekonomiky, a otevřel tak cestu k hlasování o něm v této komoře amerického Kongresu. Rozhodovat o něm bude dnes. Objem stimulačních opatření by měl činit 827 miliard dolarů (přes 18 bilionů korun).

Obama se na tiskovou konferenci vrátil do Washingtonu z města Elkhart v Indianě, které postihla velká nezaměstnanost a odkud ve stylu kampaně přesvědčoval zákonodárce o nutnosti plán na podporu amerického hospodářství přijmout. Na dnešek plánuje podobné setkání ve Fort Myers na Floridě, na čtvrtek v Peorii ve státě Illinois. Jde o města, na která tvrdě dolehla hospodářská recese.

Rok 2009 v USA ve znamení rekordní nezaměstnanosti

Americká ekonomika nyní prochází silnou recesí, kterou charakterizuje rychlý úbytek pracovních příležitostí. Jen v lednu zaniklo zhruba 598 tisíc míst, což bylo nejvíce od roku 1974. Míra nezaměstnanosti vystoupila na 7,6 procenta a podle některých ekonomů se může vyšplhat nad deset procent.