Z fondů v Česku loni odteklo 71 miliard

Praha - Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, klesl v roce 2008 o 71 miliard, a smrsknul se tak na výsledných 244 miliard korun. Výsledky dnes zveřejnila Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Důvodem poklesu byl podle odborníků propad finančních trhů a následná panika investorů. Podílové fondy jsou přitom jednou z nejpopulárnějších investic v Česku, svoje peníze do nich vložil víc než milion lidí.

V prvním čtvrtletí zmizelo z podílových fondů 19 miliard korun, ve druhém objem majetku ve fondech stagnoval, ve třetím činil pokles pět miliard korun. Největší propad znamenal až poslední kvartál loňského roku, kdy si fondy odepsaly dohromady 47 miliard korun.

Domácí fondy zaznamenaly pokles o 52 miliard na 121 miliard korun. Hodnota majetku Čechů v zahraničních fondech se snížila jen o 19 miliard na výsledných 123 miliard. Hodnota majetku zahraničních fondů tak poprvé převýšila majetek v domácích fondech. Důvodem je podle předsedy AKT Josefa Beneše to, že zahraniční fondy jsou často garantované.

Odchod investorů i klesající hodnota majetku

Za úbytkem peněz ve fondech stál hlavně úprk investorů. Ti loni vybrali až 50 miliard korun, nejčastěji z peněžních a dluhopisových fondů. Svižným tempem však klesala také tržní hodnota majetku ve fondech. Největší propad zaznamenaly akciové, smíšené a fondy fondů.

Trend úbytku majetku ve fondech se letos podle Beneše zpomalil, ale zatím neskončil. „Nemůžeme říct, že se trh stabilizoval,“ upozornil. Do dalšího období roku je ale optimistou. „Pokud se ještě nestane něco významného, ve druhé polovině roku uvidíme opět nárůst,“ odhadl.

Nestahovat peníze z fondů radí odborníci i do budoucna. Podle nich už v druhé polovině roku budou znovu ziskové hlavně fondy peněžního trhu a dluhopisové fondy. Peněžní fondy by se podle Beneše měli letos těšit až tříprocentnímu shodnocení.