Saxo Bank předpovídá recesi i dosavadnímu premiantovi Slovensku

Bratislava - Podle dánské investiční banky Saxo Bank se recese letos nevyhne ani Slovensku. I když většina analytiků předpovídá, že Slovensko zůstane jednou z mála zemí EU, která vykáže růst, Saxo Bank naopak předpokládá pokles slovenské ekonomiky o 2,5 procenta HDP. "Důvodem je očekávání propadu eurozóny, který zasáhne i země středoevropského regionu, a tedy i Slovensko," poznamenal v tiskové zprávě hlavní stratég Saxo Bank Christian Blaabjerg. Pokles HDP předpovídá Saxo Bank i České republice.

Slovenskou ekonomiku může poslat do recese zejména výrazný pokles poptávky v Evropské unii, kam směřuje velká část slovenského vývozu. Na druhé straně může Slovensku z části pomoci členství v eurozóně a nižší úrokové sazby.

Podle aktuální prognózy ministerstva financí se výkon slovenského hospodářství letos zpomalí na 2,4 procenta. Centrální banka předpokládá růst na úrovni zhruba 2,1 procenta a Evropská komise ho v lednu odhadla na 2,7 procenta. Slovensko by při vyplnění těchto prognóz letos vykazovalo nejrychlejší růst z celé Evropské unie a v kladných číslech by bylo zřejmě jako jediná ze 30 zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).   

Ochlazení slovenské ekonomiky naznačují údaje o průmyslové výrobě. Ta se loni v prosinci pod tlakem světové hospodářské krize meziročně propadla o 16,8 procenta, což byl nejhorší výsledek nejméně od roku 1999, kdy se výroba začala počítat současnou metodou. O více než 12 procent oproti prosinci loňského roku klesl výkon stavebnictví. Pokles zaznamenala všechna odvětví a nejvýraznější byl v automobilovém průmyslu, který je jedním z motorů slovenské ekonomiky.

A podobný scénář zažívá česká ekonomika. Česká národní banka minulý týden jako první oficiální instituce odhadla pro letošek pokles české ekonomiky. V nové prognóze ČNB očekává, že ekonomika letos klesne o 0,3 procenta. Ještě v listopadu ČNB odhadovala jen zpomalení na 2,9 procenta z loňského tempa 3,9 procenta.  

Prognózy růstu slovenské ekonomiky
Zdroj: ČT24