Madoff možná zaplatí pokutu a vrátí peníze investorům

Washington - Americká Komise pro cenné papíry a burzy uzavřela s finančníkem Bernardem Madoffem dohodu o řešení civilního sporu. Ta by ho mohla v budoucnu donutit zaplatit pokutu a vrátit peníze získané od investorů. Dohoda se týká jen civilního řízení, které probíhá odděleně od toho kriminálního. Madoff je podezřelý, že oklamal investory takzvaným pyramidovým systémem, který slibuje nebývalou návratnost a vyplácí první investory penězi od těch, kteří do něj vstoupili později. Investory tak měl obrat až o padesát miliard dolarů.

Burzovní komise chce dohodou zachránit svou reputaci, i přes opakovaná upozornění už od devadesátých let totiž na Madoffových aktivitách nic podezřelého neshledala. V případu již byla identifikována řada obětí, mezi něž patří kromě obyčejných lidí hollywoodské celebrity, mezinárodní banky či charitativní organizace. „I ti nejsofistikovanější investoři a lidé, kteří mají spoustu peněz, mohou být velmi zranitelní,“ podotkl americký právník Gregory Bruch.

Madoff býval šéfem společnosti Nasdaq Stock Market, jednoho z hlavních trhů cenných papírů v USA. Finančník je ale známý spíše jako zakladatel společnosti Bernard L. Madoff Investment Securities, která vznikla v roce 1960. Dlouhá léta se na něj pohlíželo jako na respektovaného finančníka a zkušeného investora se stabilními výnosy, i když právě tato stabilita výnosů byla v posledních letech podle analytiků tím, co vyvolávalo největší podezření.

Loni v prosinci se celý systém zhroutil, kvůli finanční krizi totiž začali investoři hromadně vybírat své vklady a ve fondech najednou nebyly peníze. Madoff se pak údajně přiznal svým synům, že po léta investory okrádal. Finančník byl poté uvězněn a teď je v domácím vězení s nepřetržitým dohledem ve svém luxusním domě.