Česko svolává kvůli krizi dva mimořádné summity unie

Brusel - Mimořádný summit šéfů vlád a hlav jednotlivých členských států Evropské unie k dopadům finanční krize, jehož svolání v úterý avizoval premiér Mirek Topolánek, se uskuteční 1. března v Bruselu. Na dnešní schůzce se na tom shodli Topolánek s předsedou Evropské komise José Barrosem. V květnu svolá české předsednictví další mimořádné zasedání, jehož hlavním tématem by měl být problém rostoucí nezaměstnanosti.

Češi si od summitu plánovaného na první březnový den slibují hlavně jasné odmítnutí protekcionismu. Ten se už začal projevovat v některých zemích. Vítr nedávno rozvířil hlavně francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jenž vyzval francouzské automobilky k přestěhování továren ze zahraničí zpět do Francie. To vyvolalo slovní přestřelku mezi Prahou a Paříží.

„Situace v mnoha členských státech mě znepokojuje, jsem přesvědčen, že musíme věnovat nejvyšší politický význam společnému boji proti krizi,“ zdůraznil dnes na brífinku po jednání s Barrosem český premiér.

Oba čelní představitelé sedmadvacítky dnes také upozornili na problémy, které hospodářská recese vyvolá na pracovním trhu. Z tohoto důvodu svolá české předsednictví v květnu další mimořádný summit, který by se měl věnovat právě dopadům krize do zaměstnanosti. „Počítáme s tím, že tento summit bude v Praze a bude na úrovni hlav států, stejně jako březnový summit v Bruselu,“ dodal Topolánek.

Klaus: Summit žádné řešení nepřinese

K březnovému mimořádnému summitu Evropské unie se dnes vyjádřil i český prezident Václav Klaus. Na semináři v Paříži, kam ho pozvala francouzská mutace amerického časopisu Foreign Policy se nechal slyšet, že jedna schůzka nemůže přinést žádné rozumné řešení krize.