Porostou v Česku platy? Letos se čeká, že ne

Praha - Tradičnímu růstu mezd v Česku zřejmě odzvonilo. Od konce loňského roku výdělky spíš stagnují. A u některých profesí, třeba IT odborníků, dokonce klesly. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila agentura Robert Half pro Českou republiku. Růst platů se zatím udržuje paradoxně jen ve finančnictví.

Práce v IT byla velmi atraktivně placena, nedostatek kvalifikovaných pracovníků nutil firmy nabízet relativně vysoké platy. Podle statistik rostly až o 30 procent ročně. I IT teď čeká nejlépe stagnace. Horší výhled se nabízí logicky odvětvím, která jsou nucena kvůli poklesu odbytu výroby propouštět, jako textilní průmysl, dřevařský nebo sklářský.

K odhadu stagnace, případně poklesu mzdového růstu, se přidala i ekonomka Stanislava Hronová. U profesí s nižšími průměrnými mzdami očekává stagnaci, u doposud lépe placených oborů i pokles.

„Už na podzim byla cítit opatrnost zaměstnavatelů, sice výrazně nepropouštěli, ale přestali nabírat,“ všiml si Daniel Münich. To pokračuje a negativně se to dotkne zřejmě absolventů, kterým tak skončí časy bonanzy, kdy se o ně firmy přetahovaly. „I odbory si uvědomily, jak na tom ekonomika je, a přestaly naléhat na růst mezd výměnou za zachování zaměstnanosti,“ dodal.

Svoje požadavky přehodnocují i samotní uchazeči o práci. Dříve se rozhodovali hlavně podle platu, dnes například zkoumají i to, jestli má budoucí zaměstnavatel dostatečně silnou pozici na trhu. „Dotkne se to i benefitů, které se dříve staly standardem,“ myslí si první viceprezident Svazu průmyslu a obchodu Jaroslav Hanák.