Evropský průmysl šlape na brzdy čím dál víc

Brusel - Evropské hospodářství je na tom zle a zlepšení je zatím v nedohlednu. Lidé se kvůli finanční krizi bojí utrácet a pro firmy to znamená jasný signál - musí omezit výrobu. Ta v eurozóně brzdí překvapivě rychle. Podle čerstvých údajů Eurostatu klesla jen za prosinec o 2,6 procenta, v celé unii o 2,3 procenta. Ještě hůř vychází meziroční srovnání. V zemích platících eurem produkce spadla o rovných 12 procent a v EU činil propad výroby 11,5 procenta.

Tak špatné výsledky nečekali ani analytici. Navíc jsou prosincová čísla ještě horší než ta, která eurostat přinesl v listopadu. Tehdy výroba v eurozóně klesla o 2,2 procenta. Krize se tak ještě stále prohlubuje.

Nejhorší propad v prosinci zažilo Slovensko 

Nejsmutnější čísla si do statistik přinesl nováček v eurozóně, Slovensko. Tamní továrny v posledním měsíci loňského roku vyrobily o 12,7 procenta méně než v listopadu. Dvouciferný pokles už mělo pouze Irsko, v ostatních zemích se tak dramaticky výroba nesnížila.

V meziročním srovnání si nejvíc pohoršilo Estonsko se ztrátou 20,7 procenta. Jen o málo lépe na tom bylo Španělsko, kde výroba klesla o 19,6 procenta. Na Slovensku meziroční propad výroby v prosinci činil 16,7 procenta.

Údaje za Českou republiku nejsou podle metodiky Eurostatu zatím k dispozici. Český statistický úřad ale ve středu uvedl, že v prosinci průmyslová výroba meziročně spadla o 14,6 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů byla nižší o 17,2 procenta. Byl to nejhorší výsledek za víc než 14 let.

Německo mění ministra pro ekonomiku

Jedna z nejdůležitějších evropských ekonomik, Německo, mění v krizové situaci ministra hospodářství. Minulou sobotu rezignoval Michael Gloss, který později kritizoval kancléřku Angelu Merkelovou. Ta ho podle něj považovala za neschopného a visela na rtech ministru financí Steinbruckovi.

Novým ministrem se stal mladý Karl Theodor von Gutenberg z bavorské CSU. Opozice má velké pochybnosti o kompetentnosti 37letého šlechtice, opak může dokázat už při zítřejším projednávání druhého krizového balíčku ve Spolkovém sněmu.