V souvislosti s mistrovstvím světa v Liberci padlo trestní oznámení

Praha - Finanční stránka mistrovství světa v lyžování, které se má konat od 18. února do 1. března v Liberci, není zcela v pořádku. Až dvě miliardy korun, kterými na mistrovství přispěli daňoví poplatníci, se podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nevyužívaly hospodárně, v několika případech se dokonce při přípravě šampionátu obcházel zákon. V souvislosti s postupem města Liberec a Technické univerzity v Liberci již dokonce padlo i trestní oznámení.

Nejvyšší kontrolní úřad prověřoval hospodaření s dotacemi ze státního rozpočtu, které dostalo město Liberec a Technická univerzita Liberec. Pochybení ale úředníci našli také na straně ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které peníze na sportovní klání poskytlo.

NKÚ se nelíbí například fakt, že ministerstvo zahájilo financování programu pro uspořádání mistrovství, přestože nebyl známý celkový rozsah investic. Jednotlivé akce nebyly dostatečně připraveny a v jejich průběhu byly doplňovány další.


A toho pak univerzita i město náležitě využily. Liberec třeba účelově rozdělil přípravu a budování sportovních areálů pro mistrovství světa na více veřejných zakázek a při jejich zadávání pak obcházel zákon o veřejných zakázkách.

Práce se platily, ale neprováděly

Množství nesrovnalostí našlo ministerstvo také v účtech mistrovství. „Řada prací byla zaplacena, ale ne provedena. Podklady a vyúčtování byly zpracovány s vědomými nepřesnostmi, či lživě,“ řekl na adresu města a univerzity prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal.

Jeho úřad se proto rozhodl podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Ten se podle kontrolorů dopustil úvěrového podvodu, porušování pravidel hospodářského styku a porušování pravidel při správě cizího majetku.

Kontrola bude ještě pokračovat

I když už padlo i trestní oznámení, Nejvyšší kontrolní úřad chce v prověřování aktivit kolem mistrovství lyžařů ještě pokračovat. Libereckému klání se bude věnovat ještě dalších pět měsíců. Od prověřovaných institucí totiž ještě nezískal k řadě objevených nesrovnalostí úplné a pravdivé informace.

„Výsledek kontrolní akce odpovídá tomu, že se jednalo o kontrolu nedokončených akcí. Průběh kontroly, zejména časový harmonogram, byl ovlivněn tím, že byla zjištěna řada nedostatků a nejasností, ke kterým kontrolované osoby poskytovaly nepřesné a neúplné informace,“ informoval NKÚ, podle kterého se už však začalo se zametáním stop.

Jiří Kittner, primátor Liberce:

„My si stojíme za tím, že jsme postupovali správně… Při vší úctě, NKÚ není podle mého názoru ten, kdo může posuzovat dodržování zákona o veřejných zakázkách.“


Celkový rozpočet libereckého mistrovství se odhaduje až na 2,5 miliardy korun. Stát z toho poskytl na uspořádání šampionátu celkem 1,45 miliardy korun, další půlmiliardou přispěl kraj a město Liberec. Ještě v roce 2004 přitom ministerstvo školství tvrdilo, že akce stát nepřijde na jedinou korunu, už o rok později se oficiálně mluvilo o půlmiliardě. Pochybení a porušení zákona se podle šéfa NKÚ Dohnala týkala akcí v hodnotě mnoha desítek milionů korun.

  • MS v Liberci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/669/66843.jpg
  • Jiří Kittner autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/679/67882.jpg