Díky silnějšímu euru jezdí Slováci do Česka kupovat levné ojetiny

Praha - Euro v posledních týdnech posiluje vůči české koruně a Slováci začali svou novou měnu používat k nákupům v České republice. Při nákupu ojetých aut mohou oproti cenám ve slovenských autobazarech ušetřit kolem deseti procent. Zvýšený zájem zaznamenaly příhraniční pobočky tuzemské sítě autobazarů AAA Auto.

„Zatímco ještě v roce 2008 byl zájem slovenských motoristů spíše výjimečný, v lednu už představovali kolem 15 procent všech zákazníků v autocentrech, která jsou nejblíže slovenské hranici, tedy v Ostravě, Zlíně a Brně,“ uvedl ředitel prodeje skupiny AAA Auto Petr Suchánek.

Počet telefonátů na českou zákaznickou linku ze Slovenska podle něj v lednu ve srovnání s předcházejícím měsícem vzrostl o 40 procent. Koupě auta v ČR se kvůli nákladům na převoz a přihlášení více vyplatí spíše u dražších vozů. Nejžádanější jsou všechny modely Škoda, dále pak Fordy Focus a Mondeo, Citroën C5 i Xsara Picasso a také Renault Scénic.

Prodej v autobazarech AAA Auto, 2008

Česko         35 490 automobilů (meziroční pokles o 23 procent)
Slovensko   14 860 automobilů (- 20 procent)


Slovensko přijalo jednotnou evropskou měnu na začátku letošního roku s fixním kurzem 30,1260. Kurz české koruny vůči euru se nyní pohybuje kolem 28,70 koruny, ještě v listopadu byl přitom o tři koruny nižší. Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory nyní českou korunu sráží především vývoj v Polsku, kde za jediný měsíc vyskočila nezaměstnanost o celý procentní bod až na 10,5 procenta.

Další náladu v regionu ovlivní zítřejší oficiální odhad českého HDP za 4. kvartál. Trhy očekávají mírný růst, analytici se však obávají poklesu, který by korunu srazil ještě níže.