Japonská ekonomika zažívá největší propad od prvního ropného šoku

Tokio - Hrubý domácí produkt Japonska klesl jen za poslední čtvrtletí loňského roku o 3,3 procenta, což byl největší propad od roku 1974. Hospodářství druhé největší ekonomiky světa prohloubilo svou recesi, přestože nebylo Japonsko zasaženo finanční částí krize, v exportně orientované ekonomice se nyní tvrdě projevuje pokles odbytu japonských vývozců. Ekonomové odhadovali pokles jen na 3,1 procenta, index tokijské burzy Nikkei proto na výsledky zareagoval poklesem o 0,4 procenta na 7750,17 bodu.

Svou roli v japonském ekonomickém propadu hraje mimo jiné velká závislost na exportu do Spojených států, ale pokles japonské ekonomiky byl za stejné čtvrtletí oproti USA trojnásobný. V krizové situaci se nachází především dva pilíře japonského exportu, a to výroba automobilů a elektroniky.

Dá se očekávat, že budou více slyšet hlasy volající po vládních stimulech. Ministr pro rozpočtovou a finanční politiku Kaoru Josano už nařídil ministerstvům, aby neoficiálně opatření připravila. Spekuluje se o jejich hodnotě ve výši 20 bilionů jenů (4,8 bilionu Kč). Naděje na obnovu růstu je však zatím minimální - výpadek vývozců, kteří masivně propouštějí, nenahrazuje ani vnitřní poptávka, i maloobchody totiž hlásí výrazné poklesy tržeb.

Největší propad za 35 let

Oproti čtvrtému čtvrtletí roku 2007 se HDP snížil o 12,7 procenta a meziroční propad nad deseti procenty se očekává i za nynější čtvrtletí, které je posledním čtvrtletím v japonském fiskálním roce. Větší pokles ekonomiky zažilo Japonsko pouze v roce 1974, kdy světové hospodářství zasáhl první ropný šok.

V recesi se už nachází většina velkých ekonomik. HDP eurozóny se propadl o 1,5 procenta, což byl nejhlubší pokles v dosavadních záznamech, a Spojené státy postihl meziroční propad o 3,8 procenta.