Koruna dnes padá jako o závod, je nejslabší za tři roky

Praha - Koruna prudce oslabila. Hned ráno prolomila poprvé za více než tři roky hranici 29 Kč za euro, chvíli se ale jednotná evropská měna prodávala i za více než 29,20 koruny. Koruna ale neoslabuje jen vzhledem k euru, slabší je také k dolaru, který kolem podledne prodával za 22,89 koruny. V létě přitom byl běžný dokonce i kurz pod 15 korun za dolar. Analytici tvrdí, že koruna bude ztrácet hodnotu i nadále.

„Vývoj posledních dnů znamená, že prostor pro další oslabování k úrovním nad 30,00 CZK/EUR je stále reálnější,“ upozornil obchodník Patria Finance Oldřich Myslivec.

Některé banky už prodávají eura za více než 29,5 koruny. Tuto hladinu už překonala například Česká spořitelna či Komerční banka. Naopak menší směnárny se stále ještě drží blízko kurzu 29 korun za euro.

„Zajímavé přitom bylo, že v pozadí nestály žádné nové informace z domácí ekonomiky. Vše se jen točilo kolem paniky a strachu z rizika, který byl ještě umocněn snížením ratingu Ukrajině. Tu považuje mnoho hráčů na finančním trhu za sud se střelným prachem,“ komentoval dnešní vývoj hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. Panika podle něj zachvátila i další středoevropské měny, výrazně ztrácel například polský zlotý.

Tak vysokých hodnot jako dnes dosahoval kurz koruny k evropské měně naposledy na konci listopadu 2005. Ještě letos v létě přitom mohli lidé pořídit eura za méně než 23 korun. Od té doby ztratila česká měna více než 26 procent své hodnoty.

Slabší korunu vítají čeští exportéři, zlevňuje totiž v cizině jejich zboží. Naopak nadšeni ze současného vývoje nejsou turisté, jejich pobyt v cizině se značně prodražuje.