Říman: Nejdříve by náš balíček mohli pocítit nejmenší podnikatelé

Praha - Kabinet Mirka Topolánka kývl na protikrizový plán, který připravila Národní ekonomická rada vlády (NERV). Balíčkem opatření chtějí ministři hlavně podpořit zaměstnanost a rozhýbat zamrzlý bankovní trh. A dále pak nezadlužit budoucí generace víc, než je nezbytně nutné. Opozice je navrhovanými opatřeními zklamaná. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana se ale jedná o dostatečnou a efektivní pomoc.

Německo už do boje s krizí investovalo v přepočtu přes dva biliony korun (80 miliard euro). Slováci vynaloží 37,5 miliardy jen na projekty veřejně-soukromého partnerství a skoro 4 miliardy na udržení zaměstnanosti. Česká republika hodlá protikrizový plán financovat 40,5 miliardami korun, navíc na konci roku byla ještě učiněna opatření v hodnotě zhruba třiceti miliard.

Podle Martina Římana budou finance vložené na obnovu krizí postiženého Česka stačit. Například v Německu šla drtivá většina financí do sanace finančního sektoru, čili bank. Tomu se Česká republika podle Římana naštěstí vyhnula. „Když srovnáme německý balíček, co se týče podpory ekonomiky mimo finanční sektor, a náš balíček, tak jsou velmi srovnatelné, co se týče poměru k HDP,“ dodal Říman pro Události, komentáře.

Odbory jsou balíčkem zklamané

Nad vládním materiálem ale vyjádřily spíše zklamání odbory. Jejich zástupci si především postěžovali, že seznam konkrétních opatření obdrželi příliš pozdě, a expertní skupiny je proto nestihly projednat.

„Jsme nespokojeni zejména proto, že jsou tam některé věci, se kterými nemůžeme souhlasit. Ale jsou tam také věci, se kterými souhlasíme a které podporujeme a myslíme, že jsou tam oprávněně,“ prohlásil Josef Středula, předseda odborového svazu KOVO. Mezi nimi pak Středula jmenoval například novelu zákona o insolvenci. „Bohužel neobsahuje dostatečnou ochranu zaměstnanců při insolvenci, a proto spolu s tripartitou doporučujeme některé věci dopracovat,“ dodal.

Odborářům se zásadně nelíbí otázka sociálního pojištění, které by přineslo další snížení až v hodnotě 18 miliard korun - to je podle Středuly zbytečné, jelikož by prostředky mohly být vynaloženy na krizová řešení.

Topolánkův kabinet vybíral ze zhruba dvou set návrhů NERVu 

Vládní kabinet měl na začátku k dispozici až dvě stovky návrhů od Národní ekonomické rady vlády. Z nich pak vybral zhruba jedenáct vítězů. „Klíč byl velmi jednoduchý, hledali jsme ta opatření, která budou co nejplošnější a která budou co nejadresnější a co nejrychleji pomohou,“ upřesnil Říman vládní výběr.

Za výraznou a okamžitou pomoc až pětiset tisícům nejmenších podnikatelů, kteří zaměstnávají do pěti osob, považuje Říman odpuštění placení záloh na daně z příjmu. Firmy do 5 zaměstnanců a živnostníci podle něj ušetří v cash flow až 22 miliard korun.