ČEZ příští rok zlevní elektřinu, možná až o 13 procent

Praha - Podle předběžných výpočtů by měl ČEZ příští rok zlevnit elektřinu o 6 procent, pokud budou dál klesat velkoobchodní ceny energií, může jít dokonce až o 13procentní pokles. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes s tím, že energetický gigant nejspíš v březnu spustí nový systém stanovení ceny, zákazníci si budou moci vybrat vlastní cenu.

Podle informací listu společnost dokončuje propočty a dnes změny představí vedení firmy pod hlavičkou „ČEZ proti krizi a na pomoc české ekonomice“. Už šestiprocentní pokles by byl vůbec nejvýraznějším zlevněním za posledních 20 let, domácnosti by podle velikosti spotřeby ušetřily několik set až několik tisíc korun ročně. Proud od ČEZ přitom ještě v lednu podražil, a to v průměru o desetinu.

„Fix 2010“ umožní stanovit si vlastní cenu 

„Letos samotné ceny nijak upravovat nemůžeme, s nějakou úlevou na letošní a hlavně příští rok ale přijdeme,“ citovala MF Dnes nejmenovaný zdroj z ČEZu. Nový program „Fix 2010“ pro domácnosti lidem umožní stanovit si cenu elektřiny na celý příští rok podle ceny na burze ve vybraném měsíci letošního roku. Za tuto cenu pak bude domácnost dostávat elektřinu po celý rok 2010.

Pokud by si někdo vybral například současnou únorovou cenu, platil by příští rok celkově asi o šest procent méně než letos. Cena samotné elektřiny na burze totiž kvůli slábnoucí ekonomice klesá, nyní je o 12 procent nižší, než kolik lidé platí teď. Samotná elektřina má na konečném účtu pro domácnosti jen poloviční podíl - zbytek jsou daně, poplatky za rozvod a služby.

Pokles ceny brzdí slábnoucí koruna

Účty domácnostem a firmám, kterým ČEZ podobný program nabídne zřejmě také, by mohly klesnout ještě výrazněji. Podle některých obchodníků by v létě mohla stát elektřina na burze ještě o třetinu méně. Výše konečné slevy bude záležet i na kurzu koruny. Na pražské burze se s domácí elektřinou obchoduje v eurech a koruna vůči evropské měně oslabuje, což slevu snižuje.