Krize zdvojnásobila počet platebních selhání firem

Praha - Platební selhání podniků v roce 2008 narostla o polovinu. Na výkonnosti firem po celém světě se podepsalo zpomalení hospodářského růstu. Uvedla to společnost Coface, globální poskytovatel služeb péče o pohledávky. Úvěrová krize nešetří žádný region a zasáhla i Rusko a Čínu, jejichž ratingům společnost přiřadila negativní výhled. Coface předpovídá, že krize skončí v posledních měsících roku 2009.

„Zdá se, že globální krize platební morálky, která odstartovala začátkem roku 2008, výrazně akcelerovala v posledním kvartálu 2008 a začala ovlivňovat obchodní vztahy i v těch zemích, které až doposud odolávaly, jako například Německo,“ upozornila Coface. Tato krize se prý co do poklesu hospodářského růstu podobá těm předešlým na počátcích 80. a 90. let.

Celosvětově Coface očekává propad tempa růstu hospodářství mezi roky 2007 a 2009 o 3,1 procenta. Společnost dále předpokládá růst světové ekonomiky v roce 2009 o 0,9 procenta.


Zpráva Coface o rizicích světové ekonomiky popisuje, jak se krize platební morálky šířila od svých počátků v lednu 2008 v USA a následně zasáhla další země trpící splasknutím realitní bubliny, tedy Velkou Británii, Španělsko, Irsko. Nyní se již zdá, že žádný region nebyl ušetřen. Krize se dále šířila do vyspělých zemí sousedících s epicentry krize, následně pak do zemí s dlouhodobě nízkým růstem HDP (Itálie, Německo, Japonsko) a pak do rozvíjejících se zemí s makroekonomickou nestabilitou (Jižní Afrika, Vietnam).

Zatímco průmyslově vyspělým státům Coface zhoršil rating již v roce 2008, nyní přiřadil negativní výhled Číně a Rusku. Tyto země přitom doposud krizi platební morálky odolávaly. „Navzdory dobré makroekonomické a finanční situaci, která panovala v posledních letech v Rusku a Číně, dorazila krize platební morálky i do těchto dvou klíčových rozvíjejících se ekonomik,“ vysvětlil předseda představenstva Francois David.

Rating zemí od Coface nehodnotí schopnost země splácet státní dluh. Vztahuje se k průměrnému riziku nesplácení krátkodobých pohledávek z obchodního styku společnostmi v dané zemi.