Ratingové agentury zřejmě zhorší hodnocení středoevropských bank

Londýn - Mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's a Moody's varovaly, že možná změní hodnocení úvěrové spolehlivosti bank ve střední a východní Evropě. Agentury k tomuto kroku vede postupující finanční a hospodářská krize, která podle nich vytváří mimořádně silný tlak na banky na Ukrajině a problémům vystavuje banky v Rumunsku a Bulharsku.

Agentura S&P poznamenala, že banky v západoevropských zemích čelí v souvislosti s krizí stále větším těžkostem při poskytování kapitálu svým součástem ve střední a východní Evropě. I proto se zvyšuje riziko, že ratingy bank ve střední a východní Evropě bude třeba změnit.

Banky na mladých evropských trzích, kam patří i Česká republika, jsou podle S&P stále více závislé na financování ze zahraničí, převážně od svých mateřských společností v západní Evropě. Problém je ale v tom, že kapitál se teď kvůli finanční krizi získává velmi těžko.


„Pokud se situace zhorší, je možné, že budeme nuceni ratingové známky u některých bank podrobit revizi. Krize doléhá na banky v západní Evropě, což snižuje jejich schopnost poskytovat kapitál a další finanční podporu jejich součástem na rozvíjejících se evropských trzích,“ řekl šéf divize S&P pro ohodnocování finančních institucí John Gibling.

„Neschopnost bank získat tržní financování a následné zpomalení při poskytování úvěrů ovlivňuje v některých zemích kvalitu aktiv,“ poznamenal Gibling.

Zprávu v podobném duchu dnes vydala rovněž konkurenční ratingová agentura Moody's Investors Service. Ta uvedla, že ratingy některých bank ve střední a východní Evropě možná sníží, protože mateřské banky ze západní Evropy by jim nemusely být schopny poskytnout kapitál. Zpráva způsobila značný pokles na burzách ve střední i západní Evropě.