Singer: Oslabování koruny povede ke zvyšování sazeb

Praha - Viceguvernér České národní banky Miroslav Singer tvrdí, že současné oslabení české měny může vést ke zvýšení úrokových sazeb. Centrální banka začala zveřejňovat úroveň kurzu, na kterou nastavuje svou politiku, ale současný kurz jí podle Singera vůbec neodpovídá. Singer to uvedl v rozhovoru pro dnešní E15.

„Snižování sazeb je za současných úrovní kurzu úplně mimo debatu. Otázka je zvýšit a o kolik,“ konstatoval Singer. Centrální banka naposledy snížila základní úrokovou sazbu 5. února o 0,5 procentního bodu na 1,75 procenta. Úrokové sazby se tak vrátily na úroveň z dubna až října 2005.

Koruna dosáhla nejslabší hodnoty od října 2005 

Podle viceguvernéra Singera čtou trhy centrální bankéře velice špatně. „My jsme začali zveřejňovat prognózu kurzu, poměrně pečlivě jsme komunikovali, že to nečiníme proto, že si myslíme, jaký kurz tady bude, ale každý se může podívat na to, co je podkladem pohybu sazeb,“ vysvětlil Singer. Zdá se mu, jako kdyby nikdo nepochopil, že když kurz je o hodně jinde, tak sazby budou také o hodně jinde.

Česká měna během úterního obchodování oslabila až na 29,68 Kč/EUR, nejslabší hodnotu od října 2005. Loni v červenci se kurz koruny dostal na rekordní maximum 22,93 Kč za euro. Vůči dolaru koruna v závěru obchodování klesla na 23,44 Kč/USD.

Singer dále prý dodal, že určitý pokles kurzu je u ekonomiky české orientace naprosto logický. Podle něj ČNB nemůže tolerovat odchylky znamenající nesplnění inflačního cíle. Jak uvedla centrální banka v lednové prognóze, v průběhu letošního roku bude inflace nejprve dále zvolna klesat až téměř k nulovým hodnotám. V závěru roku se však začne postupně zvyšovat a počátkem roku 2010 se bude nacházet blízko nového dvouprocentního inflačního cíle.