Komerční banky se krize nedotkla, i loni jí rostl zisk

Praha/Paříž - Komerční banka i její francouzská matka Société Générale dnes prokázaly, že jejich hospodaření stojí na solidních základech a nepoškodí je ani světová finanční krize. Komerční bance loni vzrostl čistý zisk o 18 procent na 13,2 miliardy korun. Société Générale se k černým číslům vrátila v posledních třech měsících loňského roku, kdy skončila se ziskem 87 milionů eur (2,6 miliardy korun).

Komerční banka se vyrovnala s řáděním světové finanční krize celkem obstojně. Celkové náklady na rizika jí sice vzrostly o téměř 129 procent na 2,97 miliardy korun, i přesto si banka ale udržela kladný hospodářský výsledek a oproti předchozímu roku ho dokonce vylepšila.

Představenstvo banky nyní uvažuje o tom, že za loňský rok vyplatí akcionářům dividendy. Měly by činit 180 korun na akcii, a měly by tak dosáhnout stejné výše jako loni.


Výsledky Komerční banky i její matky jsou mnohem příznivější než zprávy o hospodaření jejich konkurentů. Například ČSOB se loni propadl zisk téměř o 90 procent na 1,03 miliardy korun. Její belgická matka KBC skončila dokonce ve ztrátě dosahující téměř 2,5 miliardy eur (v přepočtu více než 70 miliard korun).

Situace v budoucnu

Dle slov generálního ředitele Komerční banky Laurenta Goutarda je banka připravena i na horší časy. Změnila svou organizační strukturu a patří k nejefektivnějším ve skupině Société Générale. Goutard tvrdí, že horší časy mají nastat v roce 2009 a 2010, krize tedy nemá trvat nijak krátce.

Ratingové agentury předvídají, že i český bankovní sektor může v budoucnu čelit větším ekonomickým problémům. Podobný názor jako ratingové agentury mají zřejmě i investoři, proto i dnes akcie KB znovu padaly. Analytik Vaníček však možnost dalšího poklesu vidí omezeně.

Finanční ředitel Komerční banky Pavel Čejka uvedl, že negativní hodnocení ratingových agentur se týká především zemí s vysokým deficitem rozpočtu. Podle něho mají banky v České republice také velmi dobrou likviditu. Klíčem k lepšímu postavení samotné Komerční banky v těchto dnech pak bylo předešlé úvěrování klientů namísto investic do nekvalitních aktiv.