Liberecké mistrovství je mrhání penězi, tvrdí Liška

Praha - Liberecký šampionát, který dnes startuje v Liberci, vyjde daňové poplatníky na dvě miliardy korun. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška (SZ), přes jehož resort státní peníze na pořádání mistrovství světa šly, to ale považuje za zbytečné mrhání penězi. Za pravdu mu dávají i ekonomové. Zvláště v době otřesů světového i českého hospodářství by mohl stát ony dvě miliardy vynaložit mnohem lépe než na podporu sportovní akce.

„Já si myslím, že to rozhodnutí o této akci prostě nebylo správné a že už tehdy mohla vláda tušit, že to bude stát z veřejných prostředků obrovské sumy, které se nevyplatí,“ zdůraznil Liška v dnešním Studiu 6 České televize.

Ministrovy rozpaky potvrzují i ekonomové. Ti si ve valné většině myslí, že by se státní peníze vůbec neměly do podobných akcí zapojovat. Mnohem efektivnější je, když potřebné zázemí vybudují soukromé firmy na své náklady. Zvláště v době, kdy českému hospodářství hrozí upadnutí do recese, je pořádání mistrovství světa mrhání penězi, které by mohly být lépe využity na povzbuzení ekonomiky.


„Ta dvoumiliardová dotace je něco, na co státní rozpočet letos rozhodně nemá. Dvě miliardy v současnosti měly jít na podporu exportu, na podporu malého a středního podnikání, nikoliv na to, abychom si zaběžkovali,“ myslí si analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Dodává, že ekonomický přínos celé akce bude naprosto nulový.

Sypat zřejmě nebudou ani sázky ani reklama

Na sportovních akcích představuje většinou značný příliv peněz reklama. Liberecké mistrovství však reklamními agenturami příliš nezahýbalo. Podle odborníků je to dáno zejména tím, že firmy, které si reklamní plochy při podobných kláních obvykle pronajímají, teď mají starosti s hrozící hospodářskou recesí a nechtějí se zbytečně zbavovat prostředků. Lyžování navíc patří mezi méně atraktivní sporty.

To potvrzují i sázkové kanceláře, které rovněž nepředpokládají žádný horentní zájem o liberecký šampionát. „Lyžování není zrovna top sázkařský sport. Nepatří do té velké trojky, kde je fotbal, hokej a tenis,“ řekl České televizi mluvčí sázkové kanceláře Tipsport Lubomír Ježek.

Nadšeni jsou sportovní fanoušci

Naopak nadšení sklízí liberecké mistrovství u sportovních fanoušků, především těch českých, kteří nemusí vynakládat velké finanční sumy na cestu do cizích zemí, šampionát mají skoro doma. Liberec celkově očekává přes 200 tisíc návštěvníků, mezi nimi bude i řada slavných osobností. Přijet by měli například norský korunní princ Haakon, americká podnikatelka českého původu Ivana Trumpová a pozvání přijal také prezident Václav Klaus.

Billboard propagující MS v Liberci
Zdroj: ČT24