Svoboda slibuje další peníze na opravy domů

Praha - Vláda investuje do podpory na zateplování domů přes 10 miliard korun, ve Studiu 6 to řekl ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. Zároveň chce, aby o dotace z programu Panel mohli požádat i majitelé ostatních domů. Chystaná opatření mají mimo jiné přispět také k oživení ekonomiky stižené světovou krizí.

Svoboda chce část peněz vzít i ze zdrojů ministerstva životního prostředí. Na zateplování bytových domů by tak mohlo jít dalších šest a půl miliardy korun z evropských dotací. Návrh novely má podle ministerstva pro místní rozvoj v blízkých dnech projednat vláda. Pokud s ní bude souhlasit, mohla by novela vstoupit v platnost v dubnu 2009.

Šimeček: Zateplování zdraží nájmy

Předseda Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí Tomislav Šimeček ale navrhované opatření kritizuje, v konečném důsledku prý zdraží nájemní bydlení. „U nájemního bytového fondu Panel zcela selhal, a to z toho důvodu, poněvadž není uzavřena smyčka návratnosti,“ zdůrazňuje. Narozdíl od družstevních domů jsou totiž u nájemního bydlení vlastník a uživatel nemovitosti dvě různé osoby. Majitel tak podle Šimečka není k investicím do zateplení dostatečně motivován.

Majitelé domů před časem požadovali, aby si náklady na zateplení mohli odečítat z daní, což by podle nich podpořilo investice. S tím ale vláda nesouhlasí. Sobotka dnes zdůraznil, že prioritou kabinetu jsou plošná opatření a zvýhodňování jedné podnikatelské skupiny tak v současnosti není na pořadu dne.

„Stavebnictví je ve výrazném útlumu, patří k těm více postiženým sektorům ekonomiky, každá pomoc bude podnikateli v tomto odvětví vítána,“ myslí si analytik Cyrrus Karel Potměšil.