ČSSD vábí živnostníky jejich podporou v krizi

Praha - ČSSD chce vylepšit svůj protikrizový plán a do březnové schůze Poslanecké sněmovny jej hodlá rozšířit o balíček investičních pobídek pro živnostníky. V rozhovoru pro server Týden.cz to uvedl stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban. Zároveň uvedl, že sociální demokraté doplní také balíček sociálních opatření.

„V rámci pobídek pro živnostníky si umím představit, že by se jim vrátila daň za rok 2007 s tou podmínkou, že by peníze museli investovat tak, aby udrželi nebo vytvořili nová pracovní místa,“ uvedl Urban. Pokud jim nebudou peníze na investici stačit, mohla by jim podle Urbana úvěrem pomoci Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Vláda vrácení daní při zpracování svého protikrizového plánu zamítla a místo toho chce podnikatelům a podnikům, kteří zaměstnávají maximálně pět osob, letos prominout placení záloh na daň z příjmu.

V rámci sociálního balíčku by chtěla sociální demokracie podle Urbana řešit například situaci lidí s hypotékou, kteří přijdou o práci. „Například tím, že banka dlužníkovi umožní odklad splátek a převezme správu nad jeho nemovitostí a dlužník bude jejím nájemcem,“ vysvětlil Urban.

Vládní Národní protikrizový plán počítá například se slevou na sociálním pojištění, se zrychlením odpisů nebo osvobozením malých podniků a podnikatelů od placení záloh daně z příjmu. Návrhy se dále týkají snížení poplatků na železnici o pětinu, zajištění regionální dopravy, garancí za úvěry Českomoravské záruční a rozvojové banky, zateplování budov nebo investic do vědy a výzkumu.

Evropská komise ve středu v rámci hodnocení českého konvergenčního programu vládní opatření na podporu ekonomiky sužované celosvětovou krizí pochválila. Podle ní jsou dobře načasovaná a zaměřená na sektory hospodářství, které budou zpomalením ekonomiky zasaženy nejvíce.