ČOI zakázala prodej nebezpečné dětské obuvi a oblečení

Praha - Česká obchodní inspekce objevila na tuzemském trhu nebezpečnou dětskou obuv, která může poškodit dětem nohy. Dalším závadným výrobkem je podle inspekce dětské oblečení, jehož šňůrka může děti poranit nebo jim i přivodit udušení. ČOI proto prodej výrobků zakázala. Mluvčí inspekce Marek Ženkl uvedl, že zákaz se týká chlapeckých polobotek Hanson a dětské zimní obuvi s kožíškem SHION FASHION. Dodavatele ani zemi původu se u těchto dvou druhů nebezpečných bot nepodařilo zjistit.

Polobotky Hanson mají podle odborníků příliš tuhou konstrukci, takž jejich nošení je nepohodlné. „Nepřirozená poloha nohy při nošení může být také příčinou poškození nohy. Současně násilné ohýbání podešve při chůzi způsobené vysokou tuhostí obuvi může být důvodem jejího praskání,“ uvedla inspekce.

Zimní obuvi SHION FASHION zase chybí základní konstrukční části, jako je například vyztužená spodní či patní část. „Vzhledem k tomu ji lze považovat za konstrukčně závadnou, nezaručující zdravý růst dětské nohy,“ upozornila ČOI.

Česká obchodní inspekce také zakázala prodej dětské teplákové soupravy QUN YI, dětské soupravy DUDU BABY a dětské mikiny JIA DA LI, a to kvůli nebezpečným šňůrkám na stažení kapucí, kterými se děti mohou i udusit. Dodavatelem těchto výrobků je firma LEOTEXCO, zemi původu se nepodařilo zjistit.