Koruna se začíná zotavovat

Praha - Česká měna dnes potvrdila trend, který nastartovala už v závěru včerejšího obchodování. Pád hodnoty, který byl charakteristickým rysem posledních několika týdnů, vyměnila za posilování. Z hodnot nad 29,6 koruny za euro se dnes postupně dostala až ke 28,5 CZK/EUR. Koruně dnes pomohl k posilování především viceguvernér České národní banky Miroslav Singer.

Singer dnes prohlásil, že pokud bude koruna i nadále oslabovat, mohla by centrální banka znovu slovně intervenovat na její podporu. Toto vyjádření si trhy vyložily jako slovní intervenci, a to se hned projevilo na jejím kurzu. V další oslabování koruny už nevěří ani americká banka Goldman Sachs. Ta investorům doporučila, aby vybrali zisky z výrazného propadu kurzu.

Koruna nemá ještě vyhráno

Další vývoj kurzu české měny závisí především na tom, jak se bude vyvíjet situace v regionu. Velkou hrozbu přitom představuje Rumunsko, kterému hrozí, že bude potřebovat peněžitou pomoc od Mezinárodního měnového fondu. „Panika v takovém případě opět hodí všechny měny regionu do jednoho pytle,“ míní hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. „Pokud se ale tento scénář nenaplní, má koruna našlápnuto během dvou týdnů k posílení až na 27,70 CZK/EUR,“ dodává.

Slabá koruna představuje výhru pro české exportéry. Zlevňuje totiž jejich zboží v zahraničí, což je činí více konkurenceschopným. Naopak radost z oslabování koruny nemají turisté, kterým se kvůli němu dovolená v zahraničí značně prodraží.

Je Česká republika hračkou investorů?

Některé nominálie české ekonomiky byly v posledních dnech na základě přecitlivělosti investorů na mírně negativní zprávy rozkolísány a těžko se v těchto dnech hledá jejich kotva. Nelíbí se to politikům, nelíbí se to ani bankéřům. V souvislosti s tím dokonce hrozí, že Česká republika bude nucena sáhnout po zajištění od nějaké vyšší instituce. Dnes například Mezinárodní měnový fond vyzval Evropskou unii, aby nepodcenila dění ve střední a východní Evropě a indikovala příslušnou podporu.

Česká republika by mohla potřebovat pomoc, jelikož ji investoři spojují s okolními zeměmi více postiženými finanční krizí, z nichž některé se již musely obrátit o pomoc do zahraničí, aby byly schopny krizi přežít. Podle agentury Bloomberg to uvedl premiér Mirek Topolánek na dnešní konferenci v Praze. „Nám by stačilo, aby nás neřadili do stejného balíku,“ řekl Topolánek. „Právě proto, že nás řadí do stejného balíku, tak se bojím, že nakonec tu pomoc budeme potřebovat,“ řekl premiér.

„Investoři čtou situaci na trhu tak, že je stejná od Jadranu po Balt, region ale není ve svých fundamentech homogenní,“ vysvětloval v Ekonomice ČT24 viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. „Já za centrální banku můžu říct, že tak jako loni jsme říkali, že hodnocení naší ekonomiky je přestřelené, teď je naopak podstřelené,“ dodal.