Opozice v první bitvě o protikrizový balíček neuspěla

Praha - Po bouřlivé a dlouhé diskusi vzala dnes sněmovna na vědomí vládní balíček opatření na boj s hospodářskou a finanční krizí. Kabinet je tak k velké nelibosti opozice na půl cesty k tomu, aby jím navržené změny začaly platit. Nyní musí premiér Mirek Topolánek a jeho ministři předložit vládě konkrétní návrhy zákonů, které zapracují navržená opatření do právního systému země.

Sociálním demokratům ani komunistům se nepodařilo prosadit ani jeden z návrhů na vrácení národního protikrizového plánu vládě zpět k dopracování, ani žádné jiné usnesení. Prošlo v podstatě jen to, co navrhla vláda. Výjimka byla pouze jediná. Poslanci schválili návrh Věry Jakubkové (SZ), podle kterého má vláda do 30. dubna připravit plán změn ve veřejné dopravě, které zajistí dlouhodobou stabilitu systému.

Debatu o protikrizovém balíčku provázala jedna roztržka mezi opozicí a koalicí za druhou. Sociální demokraté opakovaně prohlašovali, že plán je nedostatečný, neúčinný a pozdě předložený. Ministři a premiér naopak opatření bránili a odvolávali se přitom na Evropskou komisi, která opatření charakterizovala jako přiměřená, včasná a správně zacílená na nosné sektory ekonomiky.

Topolánek na obranu balíčku:


„Ta naše opatření jsou dostatečně hluboká v dané chvíli, dostatečně efektivní, dostatečně včas. A ony budou fungovat.“


Sobotka: Vláda reaguje pozdě

Stínový ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) vládu ve sněmovně nařkl z toho, že na krizi zareagovala příliš pozdě, což mělo pro českou ekonomiku fatální následky. „Díky nečinnosti a pasivitě vlády přišlo v lednu o práci skoro 50 tisíc lidí, toto osudové zpoždění už není možné dohnat,“ tvrdil Sobotka. Rovněž připojil i kritiku přílišného optimismu plánu. Vláda při jeho přípravě přecenila rychlost růstu ekonomiky a podcenila nárůst nezaměstnanosti.

Sobotka proti balíčku:


„Obsah plánu je nedostatečný, proti krizi bude plán neúčinný a tento plán nezlepší sociální situaci občanů, na které krize už dopadla.“


ČSSD chce chválu od Evropské komise vidět písemně

Sociální demokraté obvinili kabinet také z toho, že mystifikoval občany, když se chlubil pochvalou, kterou plán sklidil od Evropské komise v rámci posuzování plnění konvergenčního programu pro přijetí eura. „Víme, že v minulém týdnu ještě vláda žádný balík k dispozici neměla. Pokud Evropská komise skutečně ty věci odsouhlasila, tak určitě není žádný problém, abychom viděli její písemné stanovisko,“ požadoval Paroubek.

Ministr financí Miroslav Kalousek na to reagoval s tím, že komise pochválila Česko v rámci hodnocení naplňování plánu obnovy jednotlivými členskými státy. „Tam Evropská komise, jak se lze snadno dočíst, říká, že ta opatření jsou přiměřená, včasná a správně cílená,“ prohlásil ministr.

Komunisté prosazovali státní kontrolu firem

S překvapivým návrhem na řešení krize přišel poslanec KSČM Stanislav Grospič. Ten dnes ve sněmovně tvrdil, že by vláda po dobu trvání krize měla kontrolovat krachující firmy. Z jeho úst také zaznělo, že by měla zastavit veškeré privatizační akce a další kroky, které těžce doléhají na běžné občany.

Mezi další návrhy komunistů patří například zvýšení minimální mzdy nebo prodloužení podpory v nezaměstnanosti plošně na dobu jednoho roku. Levicová strana rovněž požaduje bezplatné poskytování základní zdravotní péče pro všechny české občany.