ODS versus ČSSD proti krizi, dějství druhé – mediální

Praha - Poslanecká sněmovna dnes vzala na vědomí protikrizová opatření z pera poradního orgánu premiéra takzvaného NERVu a dala vládě zelenou k jejich převedení v zákony. Oproti tomu žádný z návrhů opozice poslance neoslovil. ODS si odpoledne ve své tiskové konferenci ještě přisadila. Do detailu kriticky rozpitvala jednotlivá opatření sociální demokracie. Prvek nedávno vyhlášené mediální negativní kampaně ODS vůči opozici šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi přijde jako úkaz toho, že ODS ztrácí nervy.

Protikrizové návrhy ČSSD nemají podle premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka s řešením krize nic společné. Pokud by byly zavedeny, recesi by spíše prohloubily a prodloužily. Realizace opatření ČSSD, která do nich prý nekorektně vtělila svůj program, by podle ODS znamenalo vyšší zdanění, vyšší státní dluh a vyšší nezaměstnanost. 

„Zneužívání recese k prosazování volebního programu je svým způsobem hyenismus,“

předseda ODS Mirek Topolánek

„Nynější hlasité proklamace představitelů ODS jsou jen dalším projevem arogance těch, kdo zásadním způsobem zaspali,“ uvedl Paroubek. Podle něj se Topolánkova vláda návrhem ČSSD „očividně inspirovala“.

Sociální demokraté podobně jako komunisté opakovaně i dnes ve sněmovně kritizovali národní protikrizový plán vlády, navrhovaná opatření označovali za nedostatečná, neúčinná a pozdě předložená. „Slib, že vládní plán přinese hospodářský růst 4,7 procenta HDP a 180 miliard Kč, je propagandistický tah mimo ekonomickou realitu,“ uvedli komunisté ve svém prohlášení. Řešení dopadů finanční a hospodářské krize vidí dokonce v demisi vlády a předčasných volbách.