Poslanci navrhují zpomalit deregulaci nájemného

Praha - Skupina poslanců kolem křesťanského demokrata Tomáše Kvapila prosazuje, aby český parlament zpomalil deregulaci nájemného. Poslanci argumentují tím, že nájemné roste rychleji, než se původně předpokládalo. Jejich novela počítá s tím, že by zdražování probíhalo až do roku 2012 namísto původního termínu 2010 a změny by se měly týkat měst, kde letošní nájemné stoupne o víc než 40 korun za metr čtvereční. Vláda se k návrhu na dnešním jednání postavila neutrálně - neodmítla jej, ani nepodpořila.

„Nájmy v bytech vystoupaly neúměrně vysoko tím, že se v posledních dvou až třech letech zdražily nemovitosti. Lidé by se dostali do situace, že by nebyli schopni nájmy zaplatit,“ zdůvodnil předložení návrhu lidovecký poslanec Jiří Carbol. Účinnost zákona poslanci navrhují od 1. června letošního roku.

Důvodová zpráva k návrhu:

„Nájemné podle navrhované úpravy zákona neustrne. Jenom se zpomalí postup, kterým bude dosaženo hladiny tzv. cílového nájemného určeného pro rok 2010. Možnost jednostranného zvyšování se ve vybraných obcích prodlouží až do roku 2012.“

Plán na prodloužení deregulace přivítali zástupci nájemníků. „Prodloužení plně vítáme a budeme ho podporovat,“ řekl předseda Sdružení nájemníků ČR a poslanec za ČSSD Stanislav Křeček. Po ukončení deregulace má ve většině případů roční nájemné dosáhnout pěti procent z tržní ceny nemovitosti.

Majitelé domů a bytů protestují

Zákonitě nespokojení jsou majitelé domů a bytů. „Vláda není schopna řešit, co má. Jenom odkládá řešení a riskuje, že bude platit o několik miliard víc na kompenzacích škod, které regulací způsobuje,“ varoval předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček.

Majitelé domů vedou se státem soudní při u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a právě o Šimečkem zmíněné miliardy by jim mohl soud uznat vyšší odškodné. Jestli může mít prodloužení regulace vliv na výsledek štrasburského soudního řízení, prověřuje i ministerstvo spravedlnosti.

K návrhu má výhrady jen ODS

Předložený návrh má ve sněmovně podporu většiny parlamentních stran. Pro jsou jak autoři normy, lidovci a sociální demokraté, tak zelení. „S ohledem na to, jak se vyvíjí současná krize, kdy mají lidé potíže s placením regulovaného nájemného, natož pak neregulovaného, se nám návrh zdá smysluplný,“ řekl předseda poslaneckého klubu zelených Přemysl Rabas.