Obama chce snížit rozpočtový deficit na polovinu do roku 2013

Washington - Americký prezident Barack Obama chce snížit rozpočtový deficit Spojených států na polovinu do roku 2013, kdy skončí jeho mandát. Ušetřit chce hlavně na výdajích na válku v Iráku. Příjmy chce zvýšit na daních nejbohatších Američanů.

Obama slíbil, že stáhne většinu bojových jednotek z Iráku během 16 měsíců od převzetí úřadu. Dočasné snížení daní od předchůdce George W. Bushe pro bohatší Američany, kteří vydělávají nad 250 000 dolarů, chce Obama nechat vypršet podle původního plánu v roce 2011. A daňové příjmy státu chce zvýšit z nynějších 16 procent výkonu ekonomiky na 19 procent v roce 2013.

Obamův rozpočtový návrh na fiskální rok, který začne letos v říjnu, počítá ještě s deficitem 1,3 bilionu dolarů tak, jak ho prezident zdědil po svém předchůdci Georgi W. Bushovi. Do roku 2013 ale chce Obama deficit snížit na 533 miliard. Nyní tak schodek představuje 9,2 procenta výkonu celé ekonomiky a za čtyři roky by měl klesnout na tři procenta.

„Nemůžeme dosáhnout stabilního růstu s deficitem mimo kontrolu,“ řekl Obama ve svém týdenním rozhlasovém a internetovém projevu, který naznačil jeho záměry.

Obama předloží své plány na pondělním summitu v Bílém domě. Během týdne pak bude jeho administrativa prezentovat shrnutí rozpočtu na fiskální rok 2010.