Janota: Deficit veřejných financí může být až 130 miliard korun

Praha - Veřejné rozpočty by mohly letos skončit v celkovém deficitu až 130 miliard korun. Riziko tohoto schodku je velmi reálné a nastane, pokud by česká ekonomika poklesla za celý rok o dvě procenta. Dynamika propadu HDP se přitom zvyšuje. Propočet ale zatím nezahrnuje protikrizová opatření vlády, která by měla negativní dopady zmírnit. Uvedl to náměstek ministra financí Eduard Janota v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

„Jsme otevřená ekonomika a naše problémy souvisí především s poklesem zahraniční poptávky,“ řekl Janota s tím, že dokud nenastane obrat v USA a především v západní Evropě, musíme počítat s poklesem HDP.

Janota také potvrdil nedávná slova premiéra Mirka Topolánka, že Česká republika letos přestane plnit rozpočtové maastrichtské kritérium, jehož dodržení je podmínkou pro přijetí jednotné evropské měny.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

„Nevěřím, že by deficit veřejných financí podle Maastrichtu byl nižší než čtyři procenta,“ dodal. Rozpočtové kritérium přitom požaduje udržení schodku veřejných rozpočtů pod hranici tří procent výkonu ekonomiky.

Mládek: Je třeba rychle vydat nové státní obligace

Ekonomický expert ČSSD Jan Mládek řekl, že vláda bude muset změnit státní rozpočet a vydat rychle nové státní obligace. Podle něho by jednou z variant byla možnost, aby si státní dluhopisy mohli kupovat i občané.

Podle Janoty s touto variantou ministerstvo financí již pracuje, přičemž teoreticky by bylo možné tímto způsobem umístit na trh až 100 miliard korun, což je však otázkou minimálně tří až čtyř let.

Euro v Česku bude nejdříve v roce 2015, říká Rusnok

Podle ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) Jiřího Rusnoka nelze v příštích letech počítat se snižováním schodků státního rozpočtu a za současné situace lze očekávat přijetí jednotné evropské měny v Česku nejdříve v roce 2015. I podle Mládka Česko podle všeho propáslo šanci přijmout euro a tato šance se podle něho asi v nejbližších třech a pěti letech nebude opakovat. Janota připomněl, že při překračování tříprocentní rozpočtové hranice není možné o euru uvažovat.

Ministr financí Miroslav Kalousek počátkem ledna uvedl, že Česká republika může přijmout euro nejdříve v roce 2013. Vláda podle dřívějšího prohlášení premiéra Mirka Topolánka plánuje oznámit termín pro přijetí jednotné evropské měny letos v listopadu.

Stále platný státní rozpočet schválený na letošní rok je postaven na růstu ekonomiky o 4,8 procenta a schodku 38,1 miliardy korun. Ministerstvo financí ve své zatím poslední prognóze z konce ledna přehodnotilo letošní ekonomický růst na 1,4 procenta s riziky směrem dolů. Česká národní banka letos od hospodářství očekává pokles o 0,3 procenta. Část analytiků čeká ještě silnější tempo poklesu.