Těžařská NWR rekordně vydělávala, hlavně díky drahému uhlí

Praha - Většina loňského roku se nesla ve znamení rostoucích cen komodit a těžařům tak utěšeně rostly zisky. Výjimkou nebyl ani gigant New World Resources, do jehož portfolia spadá mimo jiné i česká černouhelná firma OKD. Podle dnes zveřejněných výsledků utržila NWR v roce 2008 přes dvě miliardy eur, meziročně bezmála o polovinu víc. Čistý zisk společnosti narostl dokonce o 76 procent na 352 milionů eur, v přepočtu necelých 10 miliard korun.

Ceny koksovatelného uhlí loni meziročně vzrostly téměř o 60 procent, což byl hlavní faktor, který hnal tržby NWR nahoru. „Loňský rok byl pro nás jednoznačně rokem rekordním. Za důležité považuji i to, že naše investice do nových technologií se ukazují jako mimořádně úspěšné, zvýšení výsledků těžby, ke kterému vedlo, je přesně tam, kde jsme očekávali,“ pochvaluje si finanční ředitel NWR Marek Jelínek.

Krizový rok 2009?

Letos už NWR kvůli pokračující ekonomické krizi s růstem cen příliš počítat nemůže. V roce 2009 očekává pokles ceny uhlí až o třetinu. Firma už má nicméně nasmlouván odběr veškeré své očekávané produkce. „V situaci, kdy ocelářský průmysl prochází těžkým obdobím, se nám i tak podařilo umístit na trh sto procent naší očekávané výroby,“ zdůraznil Jelínek s tím, že už jen to je výborným signálem.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Loni v květnu vstoupila NWR na pražskou burzu. Většinu svých aktivit v ČR provádí NWR přes černouhelnou OKD, kterou spoluvlastní s finančníkem Zdeňkem Bakalou. OKD v současnosti provozuje pět dolů na Ostravsku a Karvinsku. Chystá se však k rozsáhlé expanzi především do Polska. V nejbližších letech chce rozjet těžbu v tamních dolech Morcinek a Debiensko.