ČEZ razantně snižuje fixní ceny pro rok 2010

Praha - ČEZ upravil svou nabídku fixních cen. Zákazníkům, kteří si tento program zvolí, bude v roce 2010 účtovat o 15 procent nižší cenu než letos. Původně přitom počítal se snížením jen o čtyři procenta. Elektrárenský gigant úpravou fixních cen reaguje na pokles velkoobchodních cen v posledních měsících.

Ve své nové nabídce zohlednil ČEZ pokles cen kontraktů na velkoobchodní dodávky elektřiny nasmlouvané na příští rok. Pomohl také slabý kurz koruny vzhledem k euru, který umožní ČEZu vydělat více na prodeji elektřiny do zahraničí. „Je to přesně tak, jak to určila energetická burza. Ceny klesly ke 40 eurům za megawatthodinu, na druhou stranu česká měna výrazně oslabila. Dohromady to dává tuhle cifru a myslím, že je výhodné to využít,“ říká o nové nabídce ČEZu analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

ČEZ svou nabídku pevných cen upravil již podruhé a mnohem výhodněji pro zákazníky. Zároveň prodloužil také termín, do kdy se mohou k pevnému tarifu přihlásit. Z konce února ho posunul na konec dubna.

Mluvčí ČEZu Ladislav Kříž pro ČT24:


„Nabídka platí pro domácnosti a malé podnikatele. Pro ty domácnosti, které užívají elektřinu i k topení, je roční úspora v řádu několika tisíc korun.“


Ve své původní vizi ze začátku prosince ČEZ počítal s tím, že nabídne zákazníkům možnost ponechat si v roce 2010 ceny elektřiny na stejné úrovni jako letos. V polovině prosince ale svou nabídku revidoval a nabídl zákazníkům čtyřprocentní pokles cen. Vedl ho k tomu fakt, že odborníci začali pro rok 2010 předpovídat v souvislosti s hospodářskou krizí zlevnění elektřiny.


„Ten zájem o ten první fix byl poměrně minimální, tento fix je s poměrně razantnějším snížením ceny, takže lze předpokládat, že zájem bude větší,“ myslí si Kříž.

Kromě zafixování cen mají zákazníci největšího dodavatele elektrické energie v Česku také možnost spoléhat stejně jako doposud na aktuální vývoj. V takovém případě si musí na stanovení cen pro rok 2010 počkat až do listopadu letošního roku.