USA budou mít nejvyšší rozpočtový deficit od 2. světové války

Washington - Deficit federálního rozpočtu Spojených států ve fiskálním roce 2009 naroste na 1,75 bilionu dolarů z 455 miliard v roce 2008. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který počítá se zásadní rekonstrukcí systému zdravotního pojištění a péče a se zvýšenými výdaji na povzbuzení americké ekonomiky. Letošní schodek amerického federálního rozpočtu bude největší od druhé světové války.

Nová předpověď výše deficitu pro letošní rok v sobě zahrnuje zvýšení rozpočtových výdajů v souvislosti s finanční a hospodářskou krizí, k jejichž schválení došlo ještě za vlády prezidenta George Bushe. Navíc je v ní již zahrnut i Obamův balík na revitalizaci ekonomiky ve výši 787 miliard dolarů.

„Z historického hlediska jde o mimořádně vysoký deficit, na druhou stranu problémy americké ekonomiky jsou také zcela mimořádné, takže výše toho deficitu odpovídá výši problému ekonomiky,“ ujistil v rozhovoru pro ČT24 analytik České spořitelny Luboš Mokráš.


Americký schodek bobtná stále více

Dnes zveřejněná predikce deficitu veřejných financí je ještě horší než katastrofické scénáře z počátku roku, které počítaly s tím, že by v důsledku řádění krize mohl dosáhnout až 1,18 bilionů dolarů. Nová úroveň schodku odpovídá 12,3 procentům hrubého domácího produktu, a výrazně tak zvýší již nyní gigantický veřejný dluh pohybující se kolem 11 bilionů dolarů.

Rychlý nárůst schodku by mohl způsobit americké ekonomice problémy. Odborníci z nezávislého výzkumného institutu Brookings Institution proto neváhali zaslat prezidentu Baracku Obamovi varovný dopis, ve kterém ho na důsledky neuváženého růstu výdajů upozorňují.

Varování expertů z Brookings Institution:

„Budeme si muset půjčit peníze na domácích a mezinárodních kapitálových trzích, abychom mohli tento dluh financovat, a bez vážných závazků k fiskálním omezením v dlouhodobém časovém horizontu budou věřitelé zřejmě pochybovat o národní fiskální důvěryhodnosti.“


Obama: Nastartujeme stabilní snižování schodku

Barack Obama ale slibuje, že vysoká disproporce mezi příjmy a výdaji rozpočtu bude jen dočasná. Do roku 2013 chce dostat deficit na 533 miliard dolarů, tedy na úroveň odpovídající třem procentům hrubého domácího produktu Spojených států.

Snižování schodků by měla napomáhat mimo jiné redukce nákladů na vedení války v Afghánistánu a Iráku. Rozpočet počítá pro fiskální rok 2009 s náklady na válku přes 140 miliard dolarů. V následujícím roce by už ale měly dosahovat jen 130 miliard a v dalších letech by se měly postupně snižovat k úrovni 50 miliard ročně.