Komerční banka může přijít o miliardu, prý kvůli problémům Moravia Energo

Praha - Komerční banka má velký problém, kvůli potížím jednoho z velkých klientů prý může přijít až o miliardu korun. Informovala o tom agentura Reuters. Banka v tiskovém prohlášení uvedla, že jde o významného klienta ze sektoru rozvodu a prodeje elektrické energie - spekuluje se, že jde o firmu Moravia Energo. "Na základě informací, které jsou k dispozici, Komerční banka neočekává, že klient své závazky vůči bance úplně vyrovná," oznámila banka.

Podle analytika společnosti Atlantik FT Milana Lávičky se už včera v tisku objevily zprávy o tom, že Komerční banka má pohledávku vůči firmě Moravia Energo ve výši 30 milionů eur (zhruba 858 milionů korun). Podle společnosti ČEZ přitom společnost Moravia Energo přestala platit za dodávky elektřiny.

„Spekuluje se také o tom, že část pohledávek ČEZu vůči Moravia Energo je krytá garancemi Komerční banky, celková expozice spojená s tímto klientem tedy může být podle našeho názoru ještě vyšší,“ uvedl Lávička. Navíc lze podle něj očekávat, že banka bude letos vytvářet k této pohledávce další opravné položky, což negativně ovlivní hospodářské výsledky. Banka už ve čtvrtém čtvrtletí vytvořila opravnou položku, s tvorbou dalších rezerv počítá v prvním čtvrtletí.

Komerční banka navíc není podle informací České televize jediná, komu Moravia Energo dluží. Dalším věřitelem je i Raiffeisenbank. Miliardář Tomáš Chrenek, který v čele impéria stojí, se k celé situaci odmítá vyjádřovat. 
 
Banka ujišťuje, že žádný jiný klient takové problémy nemá

Společnost očekává, že v porovnání s posledním čtvrtletím roku 2008 stoupnou letos rizikové náklady o desítky procent, hlavně kvůli hospodářské krizi v regionu. „Růst rizikových nákladů však rozhodně nebrání schopnosti Komerční banky generovat čtvrtletní zisk,“ uvedla banka v tiskovém prohlášení. Zároveň ujistila, že loni ani letos neevidovala jiný případ prodlení zákazníka podobného rozsahu a charakteru.

Komerční banka loni hospodařila s konsolidovaným čistým ziskem 13,2 miliardy korun, což byl proti roku 2007 nárůst asi o 18 procent. Na letošní rok analytici počítají se ziskem v rozsahu 10,5 miliardy až 13,8 miliardy korun, převážně v důsledku hospodářských problémů.     

Při naplnění nejčernějších scénářů analytici letos očekávají pokles zisku asi o pětinu. Akcie Komerční banky od začátku roku, tedy asi za osm týdnů, oslabily zhruba o 45 procent. Vlastníkem bankovního ústavu je francouzská finanční skupina Société Générale.

Komerční banka
Zdroj: ČT24