Ukrajina stojí před krachem, nevyplácí ani penze

Kyjev – Ukrajinou otřásají demonstrace. Figurují v nich především senioři, kterým stát nevyplatil jejich penze. Nemá totiž na ně. Ukrajina dluží celkem 46 miliard dolarů a ty musí splatit ještě letos. Podle agentury Standard and Poor's ale své dluhy splácet nemůže, je v platební neschopnosti. To se odrazilo i na ratingu země, který je významným vodítkem pro investory. Standard and Poor's ho srazila do kategorie C, jež je vyhrazená silně rizikovým zemím.

Ukrajinští penzisté se ocitli naprosto bez prostředků. Nejenže nedostali své únorové důchody, nemohou si ani vybrat peníze, které si nastřádali v bankách. Vláda se totiž bála zběsilého výběru vkladů a následného krachu bank, a tak výběry na půl roku zakázala.

„Nepožaduji nic, opravdu nic, co by mi nepatřilo. Chci jen svou penzi, kterou jsem měla dostat už 6. února,“ říká jedna z demonstrujících důchodců Juliana Golubová.


Za zoufalou situaci mohou politici

Za vyhrocení situace na Ukrajině mohou podle odborníků politici. Premiérka Julija Tymošenková totiž vede s prezidentem Viktorem Juščenkem urputný boj o vyhlášení předčasných voleb. Finanční a hospodářské otázky tak zůstávají stranou. „Ani dva nebo tři dobří ministři financí by nevyřešili naše problémy, pokud s centrální bankou nespolupracuje ani ministerstvo financí, ani vláda, ani parlament,“ míní hlavní ekonom ukrajinské centrální banky Valerij Litvickij.

Na politickou nestabilitu Ukrajiny poukazuje i Mezinárodní měnový fond. Odmítl jí proto dokonce vyplatit slíbenou dvoumilionovou půjčku, která měla s řešením ekonomických problémů pomoci. Země si nyní musí poradit sama.

Juščenko vzniklou situaci neustále zlehčuje. Ukrajina má podle něj dost peněz na to, aby plnila své závazky vůči věřitelům. Popírá, že by jeho země stála na prahu platební neschopnosti. Nesouhlasí ani s prognózami, které tvrdí, že Ukrajina nemá dost sil na to, aby přečkala současnou finanční krizi.

  • Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/94/9349.jpg
  • Ukrajinská ekonomika autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/706/70521.jpg