Od dubna ušetří domácnosti za plyn, v průměru desetikoruny

Praha - S příchodem jara se většina domácností může těšit na nižší účty za plyn. V průměru o tři procenta levnější plyn budou od dubna odebírat zákazníci RWE Transgas. Dvouprocentní snížení cen dnes avizoval také E.On. Nejvíce, v průměru o 3,5 procenta, chce zlevňovat Pražská plynárenská.

To, že plyn bude zlevňovat, se čekalo. Analytici ale předpokládali až desetiprocentní pokles. „Razantnějšímu snižování cen plynu v tuto chvílí brání zejména vývoj kurzu české koruny vůči americkému dolaru,“ vysvětlil mluvčí E.On Vladimír Vácha. Podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky však i přes posílení koruny mohlo být snížení cen výraznější. Stejného názoru je i odborníik na energetiku Jiří Gavor. „Osobně bych čekal to zlevnění ještě vyšší, pořád tady asi chybí konkurence, ikdyž konkurenční prostředí se zlepšuje,“ okomentoval.

Přijde v červenci další zlevňování?

Ceny plynu na světových trzích klesají už několik měsíců, na cenách pro zákazníky se to ale zatím neprojevilo. Plynárenské firmy stanovují ceny pro domácnosti čtvrtletně. Všichni velcí dodavatelé v ČR nechali v prvním kvartále sazby pro domácnosti beze změny. Vácha nicméně nevylučuje, že ve třetím čtvrtletím by mohla cena dál klesat.

Fakt, že plyn bude zlevňovat, naznačil už před dvěma týdny ruský gigant Gazprom. Jeho ředitel Alexandr Medveděv tehdy uvedl, že odběratelé v Evropě budou v průměru platit o 32 procent míň než loni.

Z plynařských společností má nejvíce zákazníků RWE Transgas. Dvojkou na trhu je E.On, který dodává surovinu hlavně jihočeským domácnostem. Pražská plynárenská zásobuje zemním plynem přibližně 440 tisíc odběratelů v Praze a příměstských částech okresů Praha-východ a Praha-západ a Kladno.