Vláda dává bohatým, bere chudým, hlásaly transparenty sklářů

Praha - Před úřadem vlády se dnes sešlo pět set až šet set sklářů. Demonstraci svolal Odborový svaz zaměstnanců sklářského, keramického, bižuterního průmyslu a porcelánu, aby upozornil na nečinnost vlády, která zatím krachujícím podnikům ani jejich zaměstnancům nijak nepomohla. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas ale v rozhovoru pro Českou televizi jakoukoliv kritiku odmítá a tvrdí, že sklářům měli pomoci majitelé problémových podniků.

Demonstranti na vládu „zaútočili“ silnými hesly, ve kterých požadují dokonce i její demisi. Ve většině případů se ale snaží upozornit na nejasnou situaci kolem krachu skláren a na to, že jim stát příliš nepomohl. „Žádná krize, velký tunel“ stojí na jednom z transparentů. Další hlásají hesla typu: „Co byste dělali vy, chytráci, kdybyste nedostali zaplaceno za práci?“ nebo „Heslo vlády Mirka Topolánka - chudým brát, bohatým dávat!“ 

Demonstrující skláři:

„Jsme zaměstnanci, a i když výplaty nedostáváme, nemůžeme na úřad práce, nedostáváme sociální dávky, zkrátka nic.“

„Hlavně jsme se přišli zeptat, proč jsou ze zákona tři odstupné platy, když nám je nikdo nezaručí a nedá.“

Zoufalí skláři žádají vládu hned o několik věcí. Rádi by viděli například změny v insolvenčním zákoně, které by jim poskytly alespoň nějaké finanční prostředky. Navíc vládu urgují, aby podala žádost k Evropské komisi, na základě které by krachující odvětví mohlo dosáhnout na dotace z evropských fondů.

„V úvahu připadají dvě možnosti. Je to evropský fond pro zvládání problémů s globalizací a druhá možnost je evropský sociální fond,“ vyjmenoval již dříve možnosti, jak pomoci českým sklářům, eurokomisař pro sociální záležitosti Vladimír Špidla.


Nečas: Na obojím se už pracuje

Ministr práce a sociálních věcí demonstrujícím sklářům prostřednictvím České televize vzkázal, že na obou jejich požadavcích se již pracuje. „My jsme připravili návrh novely zákona o ochraně zaměstnanců při insolvenci, který by umožnil těm sklářům, kteří nedostali výplatu, aby dostali náhradu mzdy od úřadu práce,“ vyzdvihl Nečas. Stejně tak kabinet pracuje i na vypsání projektů, které by zpřístupnily sklářskému průmyslu evropské dotace.

Odbory tvrdí, vláda dělá málo

Jednou z nosných myšlenek dnešní demonstrace je také upozornění na to, že vláda dělá pro záchranu sklářů a jejich odvětví málo. „Pokud se ministr na 'místo činu' nepřijede ani podívat, dokonce nikoho ani nevyšle do takové firmy, tak si lze jen těžko představit, že tady někdo bude zpracovávat nějaké návrhy,“ postěžoval si na nečinnost vlády předseda Odborového svazu zaměstnanců sklářského, keramického, bižuterního průmyslu a porcelánu (OS SKBP) Vladimír Kubinec. Nečinnost ministrů vedla podle odborů ke znehodnocení miliardových aktiv státu v odvětví a způsobila kritickou situaci zaměstnanců, kteří jsou už několik měsíců bez výplat.

Ministr Petr Nečas o dnešní demonstraci:

„Skláři jsou obětí majitelů těch podniků. Je zajímavé, že jsou již podruhé před úřadem vlády a ani jednou před sídlem majitelů, kteří je do této situace dostali.“

Nečas navíc tvrdí, že komunikace se sklářskými odbory není ideální. Nelíbí se mu například, že ho nepozvaly na dnešní demonstraci. A kam není zván, tam prý nechodí.

Na dnešní demonstraci se sešli především bývalí zaměstnanci podniků Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus. Obě firmy byly ještě v polovině loňského roku největším výrobcem užitkového skla a porcelánu v Česku. Dohromady zaměstnávaly 7 000 lidí. Pak se ale dostaly kvůli předlužení do finančních průblémů a v září skončily v insolvenčním řízení.