Zemědělci chtějí příští týden protestovat kvůli levnému mléku

Brno - Chovatele drtí příliš nízké výkupní ceny mléka a budou kvůli tomu protestovat. Novinářům to dnes v Brně oznámil senátor Jan Hajda (ČSSD). Původně nechtěl den ani místo zveřejnit, později však uvedl, že zemědělci budou demonstrovat asi 12. března, kdy má do Prahy přijet eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischer-Boelová. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby budou zemědělci požadovat okamžité vyrovnání dotačních podmínek mezi novými a starými zeměmi EU a podporu chovatelů dojného skotu, kterým kvůli nízkým cenám mléka hrozí existenční potíže.

Formu a další podrobnosti chystaného protestu, zveřejní Agrární komora v pondělí 9. března. „Do té doby je tichá dohoda, že nic nebudeme zveřejňovat, abychom náležitě překvapili, poněvadž se očekává, vzhledem k té kritické situaci v zemědělství, značný počet lidí,“ řekl Hajda. Veleba dnes nicméně uvedl, že Agrární komora bude ještě ve čtvrtek jednat, a to jak o formě protestu, tak i o konkrétním termínu jeho konání.

Přijedou i zahraniční farmáři

Podle Hajdy se protestu spolu s českými zemědělci zúčastní i sedláci z okolních zemí, které sužují nízké výkupní ceny. Ty jsou podle zemědělců až o třetinu nižší než před rokem a chovatelé tak na tržbách přišli o sedm miliard korun. Protesty proto farmáři plánují i na květen, kdy v Brně zasednou evropští ministři zemědělství.

Podle Hajdy, který je zároveň předsedou zemědělského družstva v Sedleci na Břeclavsku, je situace v zemědělství tak špatná, že v ČR hrozí vybíjení dojnic. Krok by však přinesl oboru další problémy. Velké přebytky by pak podle něj měli obilnáři.

Rozdíly v dotacích jsou protekcionismus, tvrdí Hajda

Senátor kritizoval, že čeští zemědělci dostávají ve srovnání se západními konkurenty nižší dotace. Je prý velkou chybou českého předsednictví, že se nesnaží disproporce odstraňovat. „Mluví se jenom ne protekcionismus, ale jestli je v zemědělství nastavena politika, že staré (členské) země berou (na dotacích) víc než nové, je to jednoznačně protekcionismus,“ řekl Hajda.