Už nejsme východní blok, zlobí se centrální banky

Praha - Zemím střední a východní Evropy včetně České republiky se nelíbí obrázek, který o nich v očích investorů malují některé zahraniční agentury a mezinárodní instituce. Centrální banky Česka, Slovenska, Polska, Rumunska a Bulharska se proto dnes ve společném prohlášení ostře ohradily proti hodnocení jejich bankovních systémů a zpochybňování důvěryhodnosti dohledových orgánů v těchto zemích.

Bankéři kritizovali sérii zpráv z poslední doby upozorňujících na ohrožení bank starých zemí EU kvůli jejich aktivitám v zemích střední a východní Evropy. Zveřejněné informace jsou podle centrálních bank často zjednodušené a zavádějící. To může mít negativní dopady na banky, které v regionu působí. „Takové iniciativy představují vysoké reputační riziko nejen pro dohledové orgány, ale především pro finanční systémy, které dohlíží (centrální banky),“ píše se v prohlášení.

Zdravé Česko není nemocná Ukrajina

Další věcí, která bankéřům leží v žaludku, je, že na postkumunistické země bývá na západ od českých hranic stále nahlíženo jako na jeden homogenní celek, který se v současnosti kvůli dopadům světové hospodářské krize potýká s vážnými problémy. Například Česká republika je tak stavěna do jedné řady s Ukrajinou či Maďarskem, ačkoli stav její ekonomiky je daleko stabilnější. Podle centrálních bank by se při hodnocení střední a východní Evropy mělo rozlišovat hlavně mezi členskými státy EU a nečlenskými zeměmi.

Proti jednotnému pohledu na celý region protestovali již dříve čeští i slovenští politici. „Pozice jednotlivých států v regionu jsou rozdílné,“ řekl například český ministr financí Miroslav Kalousek.

Podobně se vyjádřil slovenský premiér Robert Fico. „Vznikl takový dojem, zejména poté, co rakouská bankovní sféra začala mít problém v některých bankách v zemích východní Evropy, že tu je nějaký zlý Východ a nějaký dobrý Západ,“ řekl Fico. „Nevytvářejme obraz, že všichni mají stejné problémy, že všichni stejným způsobem potřebují i pomoc a že to je tak, že východoevropské země to nezvládají, zatímco někdo jiný to zvládá,“ vyzval minulý týden.

Spolupráci vítáme

V dnešním prohlášení bankéři také uvedli, že by přivítali, aby budoucí iniciativy hodnotící riziko zemí střední a východní Evropy a jeho možné dopady na evropské země respektovaly úlohu a zodpovědnost jednotlivých státních dohledových orgánů. Zároveň ale zdůraznili, že se nebrání spolupráci a koordinovanému přístupu k řešení finanční krize.