Hrozí Číně sociální nepokoje?

Peking - V Číně dnes začíná Národní shromáždění, které se bude věnovat hlavně hospodářské krizi. Dopady totiž pociťuje i země, která byla dříve zvyklá na pravidelný dvouciferný růst svého hospodářství. S poklesem tempa souvisí i riziko rostoucí nezaměstnanosti a s tím i možnost sociálních nepokojů.

Růst hospodářství v Číně v loňském roce poprvé poklesl pod deset procent a dosáhl hodnoty devíti procent. Pokud se dostane pod kritickou hranici osmi procent, hrozí Číně až zdvojnásobení nezaměstnanosti.

Sociální nepokoje, kterých se čínská vláda hrozí, zatím probíhají spíše v menším měřítku. Jsou známy případy, kdy kvůli propouštění a špatným pracovním podmínkám stávkovaly spíše desítky zaměstnanců. Hrozí však takzvaný efekt sněhové koule, kdy mohou začít stávkovat nejen propuštění sezonní dělníci, ale celé jejich rodiny, které musí živit.

Astronomicky vysoký stimulační balíček

Čínská vláda v listopadu loňského roku schválila stimulační balíček v astronomické výši více než půl bilionu dolarů. Je navíc schopna přilít na řešení krize do ekonomiky další peníze. Čína má totiž největší hotovostní rezervy na světě.



Jedním z hlavních bodů desetibodového ozdravného plánu je zatraktivnění venkova. Pokud však lidé venkov houfně opouští, je jeho revitalizace obtížná. Dalším cílem je rozvoj infrastruktury a investice do inovací.

Čím dále na západ, tím větší zaostalost

Čína se již delší dobu snaží o to, aby její občané měli zájem navrátit se na venkov. Stanovuje minimální ceny potravin, uděluje dotace na nákup zemědělských strojů a surovin. Vytváří také tréninkové programy, kde učí jak hospodařit, spravovat zemědělské stroje a vést i účetnictví zemědělského podniku.

Podle Čínského statistického úřadu je v Číně práceschopných 775 milionů obyvatel, z toho 2,6 milionu obyvatel pobírá sociální dávky. Podporu v nezaměstnanosti však nepobírá každý nezaměstnaný, na venkově tento institut vůbec existuje, a tak se bez dávky musí obejít každý propuštěný sezonní dělník, kterých se krize dotýká zatím nejvíce.