Stavbaři se potýkají s propadem poptávky a neplatiči

Praha - Podobně jako většina ostatních odvětví ekonomiky, tak ani stavebnictví nezažívá v současnosti zlaté časy. Loňský rok přinesl stavbařům nejhorší výsledky za posledních devět let. Podle čerstvého průzkumu společnosti Incoma Research se navíc stavební firmy vedle problémů způsobených propadem poptávky stále častěji potýkají také s neplatiči.

„Z pohledu stavebních firem se bohužel ukazuje, že oblast platební morálky je kritickým problémem,“ upozornil Radovan Mužík z Incoma Research. České stavební firmy jsou ohroženy druhotnou platební neschopností více než v minulosti. To spolu s poklesem cen a marží může být nebezpečným faktorem dalšího vývoje, dodal.

Horší přístup k úvěrům 

Nižší objem zakázek než v roce 2008 letos pocítilo 51 procent podniků. Stejný počet firem označil za vážný problém také horší přístup k bankovním úvěrům, zvláště u větších projektů. „Největší problém spočívá v nedůvěře celé ekonomice a v menší ochotě bank půjčovat hlavně rizikovým firmám, takže si víc vybírají,“ dodává analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Problémy ekonomiky podle stavbařů zhoršily také situaci ve využívání nestandardních obchodních metod včetně korupce.

Přes počínající krizi je třetina stavebních společností spokojená s výsledky roku 2008, až 47 procent z nich prý vykázalo výborné výsledky. Útlum výroby má totiž i své světlé stránky, firmám se teď například lépe shánějí zaměstnanci, kterých byl ve stavebnictví v posledních letech nedostatek. Firmy tak musely přijímat i nekvalifikované pracovníky.

„Boom stavební výroby v poslední době stavebnictví udělal i medvědí službu, protože tam bylo potřeba hodně zaměstnanců, takže tam pracoval kdekdo, a to poškodilo image české stavařiny,“ přiznává Mužík.

Šance v energostavbách?

Odborníci zároveň upozorňují na nové příležitosti, které se nyní před stavaři otevírají. Mohli by například využít toho, že většina lidí se snaží ušetřit a zaměřit se na nízkoenergetické domy. Ty jsou sice dražší, ale úspora energie vyšší náklady po čase vrátí.