Úrokové sazby v eurozóně a Británii jsou na historických minimech

Londýn/Frankfurt nad Mohanem - Evropská centrální banka dnes snížila základní úrokovou sazbu eurozóny podle očekávání o 0,5 procentního bodu na 1,5 procenta. Britská centrální banka Bank of England (BoE) rovněž podle očekávání snížila svou základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu. Po rozhodnutích exekutivních orgánů ústředních bank se tak obě sazby ocily na historickém minimu ve výši 0,5 procenta. Pokles sazeb přišel krátce poté, co eurostat potvrdil, že pokles ekonomiky Evropské unie byl ve 4. čtvrtletí loňského roku o něco větší, než ukazovaly první prognózy. HDP unie i eurozóny klesl v posledním čtvrtletí roku 2008 meziročně o 1,3 procenta.

Bank of England snížila úroky šestý měsíc za sebou, dostaly se tak téměř na dno a pozornost ekonomů se obrátila k dalším postupům, které banka na zmírnění hospodářské krize může použít. BoE proto požádala vládu o souhlas se zavedením takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, kdy se zvyšuje objem peněz v oběhu.

Británii postihla hospodářská recese v minulém roce, a to poprvé za téměř dvě dekády. Ekonomové navíc varují, že by mohl pokles ekonomiky trvat delší dobu.

Základní sazba evropské centrální banky dnes klesla ze dvou procent na 1,5 procenta, nejníže ve své desetileté historii. Banka snížila sazbu od
loňského října již pětkrát, aby přispěla ke zmírnění a překonání ekonomické recese v eurozóně.

Snížení sazby se dnes všeobecně očekávalo, protože šéf banky Jean-Claude Trichet v lednu signalizoval, že po únorové přestávce bude březnové setkání bankovní rady opět „důležité“. Na dnešní tiskové konferenci Trichet naznačí, jak bude ECB ve snaze o ozdravování ekonomiky a finančního sektoru postupovat dál.

V Česku jsou nyní úroky o něco vyšší. Česká národní banka naposledy snížila základní úrokovou sazbu minulý měsíc, a to o polovinu procentního bodu na 1,75 procenta. Sazby se tak v Česku vrátily na úroveň z dubna až října 2005.

Koruna a euro
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová