Boeing má málo objednávek na nové stroje

Pittsburgh - Finanční krize se nevyhnula ani americkému výrobci letadel Boeing Company. Společnost zaznamenala prudký pokles objednávek na nákladní i osobní letadla. Během února obdržela firma objednávky pouze na čtyři nová letadla, přičemž v loňském roce prodala za stejné období 125 strojů.

Boeing se ve čtvrtém čtvrtletí propadl do ztráty 56 miliard dolarů (1,25 miliardy korun). Loni přitom měla společnost zisk 1,03 miliardy. Za špatnými výsledky stojí mimo jiné i dvouměsíční stávka montážních pracovníků a výrobní problémy. Jak společnost oznámila již v lednu, propustí až 10 tisíc zaměstnanců. Téměř polovina z nich pracuje v divizi komerčních letadel. Boeing přitom zaměstnává až 160 tisíc lidí.

Aerolinky po celém světě se nyní potýkají s poklesem zájmu o leteckou přepravu, který  je donutil omezit kapacity a odstavit některá letadla. Některé společnosti také zrušily či odložily objednávky na nová letadla. Celkový pokles zájmu o leteckou přepravu se dotkl i největšího výrobce letadel - evropského Airbusu.