Koruna ráno trochu ztratila dech, odpoledne však prudce posílila

Praha - Ačkoli česká měna dnešního rána oslabila až 28,21 koruny za euro, odpoledne výrazně zpevnila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kurz se ustálil na 27,60 koruny za jedno euro a 21,75 za jeden dolar. Jde prý mimo jiné o důsledek ohrazení České národní banky (ČNB) spolu s jinými středoevropskými centrálními bankami vůči nesmyslným informacím světových médií ohledně stavu ekonomik střední Evropy. V budoucnu se dá však očekávat spíše oslabování měny pod vlivem dalších negativních zpráv z ekonomiky.

„Tentokrát šlo o prestižní britský týdeník The Economist, který byl s informováním o údajném předlužení českých domácností v zahraničí vedle jako jedle,“ komentovala nutnost vystoupení ČNB analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Doplnila, že v dobách krize bohužel investoři věnují více pozornosti zprávám negativním, a tak se dementování zřejmě dostane méně pozornosti.

Vedle reakce guvernérů centrálních bank na dezinformace některých světových deníků a také analytiků pak za zpevněním české měny stojí také jednorázová transakce společnosti Sanofi-Aventis, která nakupovala koruny za eura kvůli akvizici Zentivy. Ranní propad kurzu, který by příliš nepomohl například českým turistům, kterým by zdražil jejich zahraniční dovolené, může souviset s mírou averze k riziku ve světě.

Rozhovor s Davidem Markem (zdroj: ČT24)

Problémem je velká proměnlivost, je třeba obchody zajišťovat

Podle analytiků se nedá očekávat v příštích týdnech posilování české koruny. Velké výkyvy kurzu zřejmě zůstanou. Jejich zdrojem mohou být statistiky dokládající horší průběh světové recese, další problémy finančního sektoru a na druhé straně aktivita centrálních bank a politiků. Podle analytika společnosti Patria Davida Marka by kurz však měl překročit hodnotu třicet korun za euro pouze v případě bankrotu některé z ekonomik střední a východní Evropy či pádu banky specializované na cizoměnové úvěry.

Kurzové pohyby vedly k tomu, že oproti loňskému roku vzrostl zájem o zajišťovací obchody až o 333 procent. Za velmi vysoké proměnlivosti kurzu je totiž velmi obtížné provádět jakékoli kalkulace. „Slabší koruna sice zvyšuje konkurenceschopnost, problémem je však její proměnlivost, volatilita. Ne haléřové, ale korunové pohyby ze dne na den jsou to, co znemožňuje najít ten správný okamžik pro zajištění kurzových rizik pro exportéry, aktuální kurzový vývoj tak není výhodou,“ dodal pro Českou televizi Marek.