Obce prý letos kvůli krizi přijdou až o šest miliard korun

Hradec Králové - Primátoři dnes na zasedání Komory statutárních měst oznámili, že města a obce kvůli ekonomické krizi a očekávanému poklesu hrubého domácího produktu o dvě procenta letos oproti loňsku přijdou na daňových příjmech o pět až šest miliard korun. Výpadek budou muset pokrýt z rezerv nebo omezit investice. Novinářům to řekl primátor Kladna a předseda komory Dan Jiránek (ODS).

„Teď jsme dostali nejnovější výsledky, které upravily HDP. Odhaduje se pokles dvě procenta,“ řekl Jiránek. Dodal, že minulý odhad ministerstva financí počítající s růstem HDP o jedno procento by pro obce znamenal meziroční zvýšení příjmů o půl miliardy korun.

Snížení příjmů u Kladna pro letošní rok odhadl jeho primátor na několik desítek milionů korun. Město tak podle něj bude muset omezit investice nebo si vzít půjčky, jelikož na provozních nákladech se zřejmě ušetřit nedá.


Primátor Hradce Králové Otakar Divíšek uvedl, že by město při dvouprocentním poklesu HDP mohlo přijít o 40 až 50 milionů korun. Nevyloučil tak možné budoucí škrty v investicích. Hradec Králové počítal pro letošek s investicemi přes 600 milionů korun.

Jelikož má díky krizi stát větší daňové propady než obce, nepočítají primátoři příliš s tím, že by stát ztráty na příjmech vyrovnal. Premiér Mirek Topolánek již v únoru připustil, že vláda v letošním roce v krizové variantě počítá až s dvouprocentním poklesem ekonomiky.

Primátoři podpořili exekuce v Chomutově

Primátoři také podpořili exekuce sociálních dávek v Chomutově, které zavedla primátorka Ivana Řápková jako opatření proti nepřizpůsobivým občanům a neplatičům. „Komora podporuje zákonný postup primátorky Chomutova a dalších měst a obcí při vymáhání pohledávek vůči dlouhodobým neplatičům s ohledem na oprávněné zájmy slušných občanů,“ ocitoval Jiránek usnesení primátorů. Řápkové se tento týden zastal i ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Současný stav podle Jiránka umožňuje určité vrstvě lidí cokoliv porušovat. „Když dostanou pokutu, tak se tomu jen zasmějí, protože to je od nich v podstatě nevymahatelné,“ řekl. Postup vedení chomutovské radnice označil za nutný. Chomutov začal v únoru prostřednictvím exekutora zabavovat dlužníkům peníze, jež jim byly vyplaceny na dávkách v hmotné nouzi.

Postup chomutovské radnice naopak kritizoval ombudsman Otakar Motejl i ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb (za SZ). Ministr prohlásil, že odnímání peněz dlužníkům přímo při výplatě sociálních dávek je nezákonné. Kontrola ministerstva spravedlnosti ale zjistila, že exekutor nepochybil a exekuce proběhla v mezích zákona.

  • Ivana Řápková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/692/69171.jpg
  • Čekání na sociální dávky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/699/69885.jpg