Superhrubá mzda je stále ve hře, tvrdí Topolánek

Praha - Fakt, že ministerstvo financí prosazuje zrušení superhrubé mzdy, ještě nemusí znamenat, že k tomu skutečně dojde. Premiér Mirek Topolánek si myslí, že diskuse o tomto tématu bude poměrně náročná a zrušení superhrubé mzdy není jisté. Musí s ním totiž souhlasit i další ministerstva a vláda jako celek.

Topolánek tvrdí, že se koncept superhrubé mzdy v praxi osvědčil a není důvod ho rušit. „Já to zrušení nevidím jako pravděpodobné, ta diskuse podle mě nebude krátká,“ podtrhl v rozhovoru pro Českou televizi premiér.

Superhrubá mzda trnem v oku sociálním demokratům

Koncept superhrubé mzdy opakovaně kritizují sociální demokraté a vyzývají k jeho zrušení. Pokud od ní neupustí současná koalice, počítá ČSSD s tím, že ji zruší v případě, že vyhraje příští volby.

„Podle našeho názoru to byl jen trik, který měl zakrýt skutečnost, že se sazba daně z příjmu nesnížila na 15 procent, ale zůstala na úrovni 23 procent,“ poznamenal na adresu superhrubé mzdy stínový ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ministerstvo financí počítá ve svých plánech s tím, že by nahradilo superhrubou mzdu hrubým platem, který by pak sloužil jako vyměřovací základ pro odvody sociálního a zdravotního pojištění. Vymizet by měly především slevy na dani. Fakticky by to znamenalo návrat k systému, který v Česku fungoval do roku 1993. Konkrétní návrh chce ministerstvo vládě poslat do konce letošního května.

Stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČT24