Státy EU by se měly začít vracet k rozpočtové disciplíně již příští rok

Brusel - Ministři financí zemí Evropské unie se dnes shodli na tom, že členské státy musí začít se snižováním rozpočtových schodků, které znásobila světová finanční krize, již v příštím roce. Následovali tak přání českého předsednictví, které chtělo, aby byl plán na odbourávání deficitů vzhledem k nutnosti stability evropských financí ambiciózní.

Rok 2010 by měl být podle evropských ministrů rokem, kdy členské země unie začnou dávat své veřejné finance do pořádku. Státy, jejichž rozpočty nejsou v tak špatném stavu, ale budou mít možnost začít s jejich revitalizací až v roce 2011.

Průměrná výše rozpočtového schodku v Evropské unii by měla letos přesáhnout čtyři procenta hrubého domácího produktu, měla by tak být nejvyšší za posledních 15 let. Nejhůře zřejmě dopadne Irsko, jehož deficit se letos vyšplhá zřejmě až k 11 procentům hrubého domácího produktu a příští rok by mohl narůst ještě více. Irsko by tak mohlo mít s dodržováním doporučení Ecofinu vážné problémy.


V Evropské unii v současnosti platí, že by deficit veřejných financí neměl překročit tři procenta HDP. Světová krize ale hospodaření členských zemí výrazně zhoršila. Stanovený limit by mohlo překročit hned 12 států, mezi nimi by mohla být dokonce i Česká republika.