EU se po letech dohodla na snížení DPH na některé služby

Brusel - Léta se zdálo, že se členské státy Evropské unie nikdy nedokáží dohodnout na přeřazení některých služeb do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Teď zdánlivě nekonečný příběh dospěl ke zdárnému konci. 27 ministrů financí EU dnes pod taktovkou českého předsednictví zvedlo pro změny ruku.

Podle diplomatických zdrojů se ministři financí EU dohodli, že dovolí zemím společenství zdanit přesně stanovené spektrum služeb nižší sazbou daně z přidané hodnoty. Mělo by se jednat o služby s vysokou přidanou hodnotou práce. Mezi ně unie zařadila především restaurační a kadeřnické služby, opravy kol a oblečení, pomoc v domácnosti a dokonce i renovace bytů a domů.

Nyní už bude na každém státu, jestli ke snížení sazeb na schválené služby nakonec přistoupí, nebo ne. Český ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) je pevně rozhodnut, že je navrhne vládě i Poslanecké sněmovně.

Českému předsednictví se podařilo dosáhnout shody v bodě, na kterém si řada předchozích předsednictví, včetně toho francouzského, vylámala zuby. K úspěchu mu nakonec pomohla skutečnost, že unie snížení sazeb DPH zařadila do svého plánu obnovy hospodářství jako jeden z nástrojů boje proti hospodářské krizi. „To, že čelíme krizi, to, že hledáme nástroje na podporu zaměstnanosti, ten kompromis urychlilo,“ připustil Kalousek.

Maroš Šefčovič, slovenský velvyslanec při EU:


„Musím tedy říct, že českému předsednictví se po mimořádném úsilí podařilo ukončit tuto více než tři roky dlouhou debatu. Předpokládám, že pan ministr financí Kalousek dnes shromáždí velmi mnoho gratulací za to, že se mu podařilo toto velmi komplikované téma ukončit.“

I když je konsenzus v oblasti daní pro Evropu důležitý, není jasné, zda ho řadoví občané skutečně pocítí na svých peněženkách. „Snížení DPH ve službách jako pohostinství by umožnilo rozšířit a zkvalitnit nabídku služeb, aniž by tyto sektory musely zdražovat. Že by paušálně zlevnily ceny, to si nemyslím,“ řekl České televizi ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Nižší výběr DPH se však negativně projeví na české rozpočtu.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka se nedá očekávat, že by v budoucnu mohlo dojít k úplnému sjednocení daně z přidané hodnoty v celé Evropské unii. Sníženou sazbu mají v současnosti například Portugalci na výběr mýtného při přejezdu mostu, Kypřané na plynové bomby a také Malťané, kteří uvalují na potraviny nulovou DPH.