Podvodník století Madoff usedl na lavici obžalovaných

New York - Ve Spojených státech začalo první stání z americkým finančníkem Bernardem Madoffem, který je obviněný ze zpronevěry až padesátí miliard dolarů, tedy více jak jednoho bilionu korun. Očekává se, že se Madoff přizná k defraudaci, která je označována za podvod století. Na dnešním stání má soudce rozhodnout o možném konfliktu zájmů hlavního právního zástupce Madoffa. Další důležité stání, na kterém by podle očekávání měl "podvodník století" přiznat svoji vinu, se uskuteční ve čtvrtek.

Dnešní slyšení je spíše procedurální. Soud se ho tak pokusil využít jako zatěžkávací zkoušku před čtvrtečním stáním, při kterém vystoupí před soudem nejméně 25 investorů. Řízení má být promítáno na velké obrazovky v další soudní síni a v místnosti porotců, které mohou pojmout až stovky lidí.

Soud dnes projedná otázku Madoffovy obhajoby. Rodiče Madoffova zástupce Iry Sordina totiž s Madoffem investovali zhruba 900 000 dolarů a založili s ním spořící účty pro Sorkinovy dva syny. Ty obhájce Sordin dosud spravuje. Podle žalobců také Sorkin investoval na počátku 90. let minulého století prostřednictvím důchodového účtu 18 860 dolarů.

Podrobnosti o životě a činech podvodníka Madoffa čtěte zde.

Sedmdesátiletý Madoff je od prosince, kdy byl obviněn, v domácím vězení ve svém luxusním apartmánu na Manhattanu. Naposled se objevil u soudu 14. ledna.