Madoff nejspíše přizná vinu v plném rozsahu

New York - Americký finančník Bernard Madoff byl v úterý u newyorského soudu obviněn z 11 trestných činů a v součtu mu hrozí až 150 let vězení, což se prakticky rovná doživotnímu trestu. Podvodník za posledních 30 let připravil své investory o víc než 60 miliard dolarů, jelikož jeho investiční společnost fungovala na principu pyramidové hry. Při úterním stání Madoff sdělil, že se dnes přizná v plném rozsahu.

Prokurátoři v úterý soudu předložili nové informace, kde mimo jiné uvedli, že Madoff investory klamal minimálně už v 80. letech. „Obvinění odráží mimořádnou škálu zločinů, které Bernard Madoff spáchal za více než 20 let,“ uvedl prokurátor Lev Dassin. „Zatímco údajné zločiny nejsou nijak výjimečné, velikost a rozsah Madoffova podvodu je naprosto bezprecedentní,“ dodal a zároveň tím připustil, že ani plné přiznání viny finančníkovi ke snížení trestu nepomůže.

„Největší podvodník na světě“ je obviněn především z machinací při obchodování s cennými papíry, mezi body obžaloby je ale i podvod při převodu peněz, praní špinavých peněz nebo křivé svědectví. Vláda v soudních dokumentech například uvedla, že Madoffovi má propadnout veškerá hotovost i majetek, jehož pořízení lze vysledovat až do začátku údajných podvodů. Celkovou částku zatím předběžně stanovila na více než 170,8 miliardy dolarů (asi 3,63 bilionu korun).

Postiženým je i jeho obhájce 

Mezi okradenými je dokonce i Madoffův hlavní obhájce Ira Sorkin. Jeho rodina do pyramidové hry investovala 900 tisíc dolarů. Obžalovaný ale chce, aby ho Sorkin hájil dál. „Jsem si vědom toho, že kvůli potenciální náhradě škody může být jeho zájem nejen na mé straně a nemusí mě obhajovat nejlépe, jak umí,“ dodal Madoff.

Zatím se neví, jestli někdo ze zaměstnanců Madoffovy firmy o podvodech věděl a kde peníze investorů skončily.

Někdejší elita Wall Street se dlouhá léta těšila výborné pověsti, mimo jiné proto, že dokázala investorům zajistit stabilní zhodnocení investic i za nepříznivé situace na trhu. V minulosti byl Madoff i šéfem společnosti Nasdaq Stock Market, která je organizátorem trhu cenných papírů.

Soudní kresba Bernarda Madoffa
Zdroj: ČT24