Zentiva se loučí s burzou

Praha - Akcie české farmaceutické jedničky - společnosti Zentiva - se již nebudou obchodovat na pražské ani na londýnské burze. Francouzská firma Sanofi-Aventis již totiž drží 96,8 procent Zentivy, a tak se rozhodla splnit si svůj avizovaný cíl a stáhnout akcie z veřejné nabídky. Že k tomu v blízké době dojde, bylo nadmíru jasné. Ve speciálních Otázkách Václava Moravce věnovaným burze a finančním trhům to minulý týden potvrdil i generální ředitel pražské burzy Petr Koblic.

V rámci nabídky na převzetí Zentivy Francouzi skoupili více než 27,7 milionu akcií včetně zhruba 320 tisíc ve formě globálních depozitních akcií, tj. akcií ve formě depozitních certifikátů. Další akcie se Sanofi-Aventis podařilo získat po skončení platnosti nabídky.

Protože už nyní Sanofi-Aventis drží více než 95 procent akcií Zentivy, může začít vytěsňovat zbylé menšinové akcionáře. „Sanofi-Aventis by měla zbylé akcionáře vytěsnit, to znamená, že oni dostanou nabídku, za kterou své akcie většinovému akcionáři prodají, a Sanofi se tak stane jediným vlastníkem Zentivy,“ upřesnil analytik společnosti Atlantik Milan Vaníček.

Vstup Zentivy dodal pražské burze na významu

Zentiva byla první společností, která vstoupila na pražskou burzu veřejným úpisem akcií. „Byla první vlaštovkou, která přišla na pražskou burzu, dokázala přesvědčit investory, že na burzu mohou přicházet nové tituly, tedy, že může plnit funkci určitého zprostředkovatele,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil. Před jejím vstupem se na burze obchodovaly pouze akcie pocházející z kuponové privatizace.

Za pět let své přítomnosti na pražské burze se Zentiva stala pátým nejobchodovanějším titulem. Až v poslední době začaly objemy obchodování slábnout. Minulý rok se na burze otočily akcie Zentivy za 47 miliard korun.

Makléři
Zdroj: ČT24