Mexiko protestuje proti zařazení drogového krále mezi nejbohatší

Ciudad de México - Joaquín Guzmán Loera (54), přezdívaný El Chapo a s majetkem okolo jedné miliardy dolarů (21 miliard korun), se dostal na seznam nejbohatších lidí na světě, který každoročně sestavuje magazín Forbes. Miliardářova domovina se však proti tomuto kroku ostře ohradila. Problémem Loery je totiž jeho předmět podnikání, obchod s drogami ve velkém měřítku. Mexický drogový král patří mezi nejhledanější zločince na světě. Například americká vláda na jeho dopadení vypsala odměnu ve výši pět milionů dolarů (kolem sta milionů korun). Forbes výši Guzmánova majetku odvodil od podílu jeho organizace na celkovém objemu drog, který proudí do Spojených států právě z Mexika.

Guzmán obsadil na seznamu nejbohatších lidí 701. místo a výší majetku je ve společnosti lidí, kteří se pohybují na komoditních trzích nebo patří k dědicům po zakladatelích věhlasných firem. „Rozhovor se s ním udělat nedá, ale jeho finanční situace je velmi dobrá,“ poznamenala redaktorka časopisu Forbes Luisa Krollová.

Mexický prezident Felipe Calderon řekl, že časopisy nejenže útočí a lžou o situaci v Mexiku, ale také chválí zločince. Generální prokurátor Eduardo Medina Mora k tomu dodal, že magazín svým postojem de facto obhajuje zločin, protože srovnává ubohé aktivity zločince s aktivitami poctivých podnikatelů a dalších bohatých lidí. Vzkázal to z Vídně, kde se zúčastnil konference právě o pašování narkotik. Forbes zatím na kritiku nereagoval.

Generální prokurátor Mexika Eduardo Medina Mora:

„Nikdy se nesmířím s tím, aby byl kriminálník veleben jako někdo důležitý.“

Guzmán není prvním dealerem v seznamu

Drogový král, který měří jen 155 centimetrů a od jeho výšky je odvozena i jeho přezdívka El Chapo, je podle dostupných informací šéfem narkotikového kartelu Sinaloa. Ten patří k největším dodavatelům kokainu na americký trh. V roce 1993 byl sice uvězněn, ale roku 2001 se mu podařilo uprchnout. Po útěku zahájil sérii vražd po celém Mexiku ve snaze znovu získat kontrolu nad svou pašeráckou organizací. To se mu zřejmě i podařilo. Dealer je nejspíše zodpovědný za smrt až tisíců lidí.

Guzmán ale není prvním pašerákem drog, který se objevil na Forbesově seznamu nejbohatších lidí. Časopis před lety zařadil na seznam i Kolumbijce Pabla Escobara. Ten byl v roce 1993 zabit při potyčce s tamními ozbrojenými složkami.

Joaquín Guzmán Loera
Zdroj: www.vanguardia.com